Catalunya Diari

La UGT-Terres de Lleida denuncia que Interior tanca el 50% de les torres de guaita

La UGT-Terres de Lleida denuncia que Interior tanca el 50% de les torres de guaita| Redacció - Fotografia: UGT Terres de Lleida

 El secretari general de la FSP a Lleida, Pep Gonzàlez, ha demanat la reobertura de tots aquests punts "ja que no suposen un cost econòmic elevat", així com ampliar a finals d’octubre la campanya contra el foc. González ha assenyalat que a la Generalitat li està suposant molts més diners les decisions que ha de prendre davant el tancament d’aquests punts, ja que, per cada avís de columnes de fum de ciutadans anònims ha d’activar un dispositiu que consta en vehicles terrestres i de vegades aeris. Amb professionals als llocs de guaita, aquestes alarmes són molt més fiables.
 
El responsable del Comité Intercentres al departament d’Interior, Jordi Òdena, ha comentat que l’objectiu d’Interior no és altre que "el desmantellament d’aquests punts". A Lleida, se n’han tancat 7 des de l’any 2009.
 
Actualment, el Parc Nacional d’Aigüestortes, per posar un exemple, no compta amb cap torre de guaita operativa. Així mateix, de les càmeres de vigilància tèrmica amb què Interior vol substituir aquests punts no estan funcionant com s’esperava.
 
Per la seva part, la professional d’una torre de guaita de les terres de Lleida, Júlia Lisbona, ha qualificat de greu error aquest tancament progressiu i ha recordat que els ‘guaites’ són professionals formats que formen part de la cadena que lluita contra el foc. Lisbona ha recordat que aquests punts es van dissenyar per situar-los en llocs molt estratègics des d’on es controla gran part del territori, però, per ser operatius al 100%, han d’estar tots operatius. Lisbona ha explicat que els boscos, sense aquestes torres,  corren un greu perill pel foc i també per la nul·la gestió que s’ha fet pel que fa a la neteja dels mateixos.


Comentaris

envia el comentari