Catalunya Diari

La VII Fira del Ferro Pirinenc reunirà més de 60 forjadors per treballar el ferro a la manera tradicional

La VII Fira del Ferro Pirinenc reunirà més de 60 forjadors per treballar el ferro a la manera tradicional| Text i fotos: ACN

La Vall Ferrera s'està preparant per acollir la setena edició de la Fira del Ferro Pirinenc que es celebrarà aquest cap de setmana, els dies 8, 9 i 10 de juliol, a Alins, al Pallars Sobirà. Es tracta d'un homenatge al patrimoni natural i cultural de la vall que esdevindrà un espai de trobada de forjadors d'arreu de Catalunya, de l'estat espanyol i de la Catalunya Nord.

Durant aquesta edició, més de seixanta professionals demostraran als visitants la seva perícia treballant el ferro, realitzant escultures de forja que vestiran els carrers dels pobles de la vall. L'esdeveniment explica les arrels de la Vall Ferrera i la importància històrica del ferro, mineral que li ha donat el nom.

El visitants de la fira podran veure com funciona un forn de reducció realitzat amb maó reflectant. També es veurà el funcionament d'una trompa d'aigua com les que hi havia a les fargues de la Vall Ferrera i que eren les encarregades d'obtenir un flux d'aire continu al forn per reduir el mineral de ferro, per després fer-ne lingots amb el martinet, i baixar-lo amb rais Noguera Pallaresa avall. I finalment, es podrà veure funcionant la reproducció del martinet que es va construir en una antiga edició de la fira.

La Vall Ferrera és un dels indrets més importants del Pirineu en explotació siderúrgica i la Fira una bona oportunitat per conèixer els secrets ancestrals que acompanyen el treball en ferro.

Exposicions a la Fira
En diversos espais s'acolliran exposicions relacionades amb aquest material i la forja. En destaquen una mostra representativa de les Festes del Foc al Pirineu, de totes les falles que es fan en el diferents pobles i que el dia 1 de desembre de 2015 van ser declarades per la Unesco Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat; una exposició d'escultures dels forjadors participants; una exposició que recorre al llarg de la història l'explotació del ferro a la vall, des dels romans a l'època de les fargues; i la visita al nou espai museístic del ferro a casa Sintet d'Alins, on es podran contemplar peces de ferro i documents de l'antiga farga de Santa Maria de la Torre. També es realitzaran visites guiades a la torre-presó dels Castellarnau, així com a l'antiga ferreria de Casa Ferrer d'Àreu.

La programació adreçada als menuts i menudes juga un paper destacat enguany. A la zona de forja, de la mà del mestre forjador Francesc Martínez, la canalla tindrà l'oportunitat d'experimentar l'art de la forja en un taller gratuït.

Després de l'èxit de l'edició anterior, a l'acte de cloenda es realitzarà el segon concurs de llançament de martells de forja on participaran membres de l'organització i els forjadors i forjadores.

La fira ha esdevingut una activitat única en la programació d'activitats culturals al Pirineu, gràcies als participants i al treball desinteressat de més de 70 voluntaris. La tasca organitzativa, que cada any guanya complexitat amb la incorporació de noves activitats, la duu a terme l'Associació Boscos de Ferro, que aplega les diferents associacions i comuns veïnals de la Vall Ferrera, juntament amb l'Ajuntament d’Alins i el Parc Natural de l'Alt Pirineu.


Comentaris

envia el comentari