Catalunya Diari

L’Ajuntament de Tàrrega recupera la custòdia de peces medievals de gran valor històric

L’Ajuntament de Tàrrega recupera la custòdia de peces medievals de gran valor històric| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Tàrrega

 

l’Urgell recupera la custòdia d’una desena d’elements escultòrics i arquitectònics de la ciutat de gran valor museístic. Es tracta de peces d’origen medieval, d’entre els segles XIII i XV, conservades al Palau dels Marquesos de la Floresta, immoble de Mútua Intercomarcal, i que ara s’incorporen al fons del Museu Comarcal de l’Urgell. 

Els vestigis sempre han estat de propietat municipal però per diverses vicissituds han estat custodiats des dels anys 60 del segle passat per Mútua Tàrrega (actualment Mútua Intercomarcal), la qual retorna ara aquest patrimoni. L’alcaldessa de la localitat, Rosa Maria Perelló, ha agraït els esforços de la firma per conservar durant tants anys les peces, tasca que ara assumirà el museu targarí.
 
D’entre els tresors històrics que ara es retornen figura la part superior de la creu de terme del segle XV i d’estil gòtic que antigament es trobava situada a la plaça del Carme. El fragment s’acompanya d’un nus de la mateixa estructura. Els altres vestigis són tres capitells dels segles XIII, XIV i XV ornamentats amb alts relleus; un carreu amb un cap esculpit procedent de l’Església Parroquial de Tàrrega; dues piques del segle XIV provinents de l’antiga església romànicogòtica de la localitat; i un escut de la vila. 
 
El document també contempla el retorn d’un escut que es troba encastat a la paret de l’escalinata del Palau dels Marquesos de la Floresta i que de moment no es traslladarà. Totes les peces són tallades en pedra i es troben en bon estat de conservació.
 
A més de l’alcaldessa de Tàrrega, han signat també el conveni Enric González, director general de Mútua Intercomarcal, i Jaume Espinagosa, director del Museu Comarcal de l’Urgell. Espinagosa ha avançat que part d’aquest catàleg s’integrarà a la sala permanent dedicada a la Tàrrega medieval, ara en fase de disseny. 


Comentaris

envia el comentari