Catalunya Diari

L'Alta Ribagorça espera ocupacions del 100% per les Falles, les primeres com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

L'Alta Ribagorça espera ocupacions del 100% per les Falles, les primeres com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat| Text i fotos: ACN

L'Alta Ribagorça espera ocupacions turístiques del 100% durant la temporada de Falles, les primeres que se celebren després de la seva declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. En aquesta comarca, les Falles s'inicien a Durro el 18 de juny i acaben el 23 de juliol a Llesp.

L'Alta Ribagorça és la comarca catalana amb més pobles fallaires, concretament 10 dels 17. El primer a celebrar les festes del foc però és la Pobla de Segur, el 17 de juny. El president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Lluís Farrero, ha reconegut que a hores d'ara hi ha allotjaments que estan "plens". Pel que fa a la possible demanda de turistes per participar a la baixada de les Falles, Farrero ha recordat que el format serà el mateix de sempre i que, per tant, "baixarà la gent que tingui falla". Farrero també ha anunciat que es posarà en marxa un nou projecte per senyalitzar els 'camins de foc' perquè tothom qui vulgui pugui recórrer la baixada de les falles durant tot l'any. Està previst que el primer cartell als municipis fallaires es col·loqui aquest estiu i que la senyalització completa es faci per fases, depenent del finançament.

L'Aula Magna de l'IEI ha acollit aquest dimarts la roda de premsa de presentació de la temporada de baixades de falles a l'Alta Ribagorça que se celebrarà entre els dies 18 de juny i 23 de juliol a diferents pobles de la comarca. Durro obre la temporada a la comarca el 18 de juny i després arribaran Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller (la vigília de Sant Joan); Senet (el dia 25); Barruera (2 de juliol); Erill la Vall (8 de juliol); Taüll (15 de juliol), i Llesp (23 de juliol).

És el primer any de les Falles després que la UNESCO reconegués la candidatura de les Festes del Foc del Solstici d'Estiu als Pirineus (falles, haros i brandons) impulsada pels governs d'Andorra, França i Espanya, Patrimoni Immaterial de la Humanitat. En total hi ha 63 pobles que celebren les Falles: 34 francesos, 17 catalans, 9 aragonesos i 3 andorrans. De tots els pobles fallaires de Catalunya, un total de disset, quinze són de la demarcació de Lleida i només un, Isil, no ha deixat mai de celebrar la baixada de falles.

L'acte de presentació de les Falles d'enguany ha comptat amb la participació del vicepresident del Patronat de Turisme Terres de Lleida, Gerard Sabarich; la directora de l'IEI, Montserrat Macià; el delegat dels SSTT de Cultura a Lleida, Josep Borrell; el president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, i l'escriptor Joan Bellmunt.

Entre tots han destacat que les Falles ja no són només del Pirineu sinó de tothom i que per tant cal preservar-les com sempre han estat tal com han fet generació rere generació els veïns del Pirineu. Sabarich, per exemple, ha assegurat que és un "goig" que tradicions locals siguin reconegudes mundialment i que cal mantenir el seu "prestigi" els pròxims anys. Farrero ha afegit que està previst fer visites guiades pels pobles fallaires per acostar la història i la tradició de les festes del foc als visitants.


Comentaris

envia el comentari