Catalunya Diari

L’artista Mikel R. Nieto guanya el premi Embarrat amb l’obra sonora '844'

L’artista Mikel R. Nieto guanya el premi Embarrat amb l’obra sonora '844'| Redacció - Fotografia: Embarrat

 Cada una d’aquestes persones ha participat en la construcció de les màquines agrícoles que es van fabricar, al llarg de setanta anys, en aquesta indústria pionera a Espanya. Els seus noms estan inscrits d’alguna manera en la història de la fàbrica i en la maquinària que van construir amb les seves pròpies mans. La proposta consisteix a anomenar cada un d’aquells treballadors, amb noms i cognoms, per tal de donar vida novament a les persones que van omplir un espai que avui en dia roman buit.  
 
El jurat, presidit per Glòria Picazo, del Centre d'Art la Panera de Lleida, i que ha comptat amb  Albert Gusi (artista), Josep Ganyet (comunicador), Ricard Planas (director de la revista BonArt), Anselm Ros (cap d'exposicions de l'IEI) i Natàlia Lloreta (Intersecció / Embarrat) han decidit concedir el premi la Gran Màquina 2014 de 2.000 euros (impostos inclosos) a l’autor per crear ex professo una obra sobre la indúsria Trepat; aprofitant l’escenari industrial. El jurat ha volgut recalcar també el treball de recerca històrica fet per l’autor i el valor sociològic de la proposta.
 
Tres mencions especials
Així mateix, el jurat ha volgut concedir també tres mencions especial. La primera i més important ha estat per 'System', una performance de Miguel Andrés, que ha creat una analogia entre la persona i un ordinador, ja que tot sistema necessita unes bases establertes que el sustentin i n’evitin el col·lapse. L’obra reflexiona sobre com el sistema insereix en nosaltres les pautes bàsiques per a la seva perpetuació. Com a reconeixement, Miguel Andrés podrà dur a terme una exposició solo a la sala d'exposicions de l'IEI de Lleida.
 
La segona menció ha estat per Pilar Boullosa i la seva proposta 'Tras 2008', consistent en sis codis QR cosits amb punt de creu, que reflexiona entre la tecnologia del passat i del present. Darrere de cada codi QR hi ha una frase que explica amb dades reals i contrastades una conseqüència derivada de la crisi nascuda el 2008. Boullosa posa en evidència la fractura digital existent en funció de les característiques socioeconòmiques de l’espectador: només l’espectador amb una mínima qualitat de vida que posseeixi un smartphone podrà llegir la frase que afecta a la gent més desemparada. La revista Bonart publicarà una contraportada sobre l’autora en la seva edició impresa.
 
Finalment, la tercera menció ha estat Peio Izcue Basail, per la seva obra 'T.I.N.A'. que parteix de les fotografies publicades per les oficines de turisme oficials dels països que estan o han estat considerats fins fa ben poc com els principals paradisos fiscals (Aruba, les Caiman, Bahames, Barbados, Panamà, Brunei, Singapur, Luxemburg, Suïssa, Andorra Gibraltar, Mònaco i l’illa de Man). El títol de l’obra són les sigles de la frase There is no alternative, un eslògan encunyat per Margaret Tatcher als anys vuitanta. L’obra reflexiona sobre com el poder utilitza imatges com a eina de manipulació de la nostra subjectivitat.
 
La Gran Màquina és el resultat de la selecció de 22 obres d’entre 102 propostes que l’organització va rebre en la seva convocatòria oberta. L’exposició es pot veure des de divendres de la nau 1 a la nau 5 i al departament comercial de l’antiga fàbrica Cal Trepat, i estarà oberta al públic fins al 24 de juny. 
 
El guanyador, Mikel R. Nieto
Nascut a Sant Sebastià. Ha estudiat art a Sant Sebastià, Madrid i Barcelona. Des de fa anys, es troba immers en la pràctica fonogràfica i en la teoria que se’n desprèn. Ha participat en nombrosos tallers amb artistes com ara Xabier Erkizia, Francisco López, Slavek Kwi, Jana Winderen, Jean-Luc Guionnet i Gilles Aubry, entre molts d’altres.
 
Aquest artista també ha impartit tallers i conferències en diversos centres culturals i universitats. Com a comissari, ha organitzat tallers, concerts i esdeveniments entorn de les eines per a la creació artística digital i les xarxes de difusió obertes. És part de l’equip del Mapa Sonor del País Basc; coordinador de Hots! Radio i coeditor a http://www.mediateletipos.net.


Comentaris

envia el comentari