Catalunya Diari

L'Audiència de Lleida confirma l'absolució del regidor que va matar a trets un gos a Torà

L'Audiència de Lleida confirma l'absolució del regidor que va matar a trets un gos a Torà | Text i fotografia: ACN

L'Audiència de Lleida ha confirmat l'absolució del regidor i tinent d'alcalde de Torà, Josep Maria Alsina, acusat per maltractament animal per matar a trets un gos abandonat el 29 de març de 2012.

La Sala ha desestimat el recurs presentat per les entitats ecologistes Ipcena i Futur Animal que, entre d'altres, denunciaven la falta d'imparcialitat de la titular del jutjat penal 3 de Lleida que va absoldre el regidor després del judici que va tenir lloc el 19 d'octubre de 2015. Els ecologistes al·legaven que aquell dia la jutgessa va manifestar durant el decurs del judici la seva por als gossos. L'Audiència, però, ha desestimat el recurs perquè entén que aquestes expressions "no comprometen la seva imparcialitat i no li impedeixen actuar amb el rigor professional necessari". Tant la fiscalia com l'acusació particular demanaven un any de presó per a Alsina i tres anys d'inhabilitació per un delicte de maltractament animal. La defensa en demanava l'absolució.

La sentència emesa pel jutjat penal 3 de Lleida, confirmada ara per l'Audiència de Lleida, recull que la intenció de l'acusat no era maltractar l'animal sinó vetllar per la seguretat dels veïns. Alsina va reconèixer al judici que va disparar tres trets a l'animal amb la intenció de matar-lo. El tinent d'alcalde va declarar que "no volia que patís però era l'única solució", va dir.

Els fets van tenir lloc el 29 de març del 2012. Després dels intents de l'Ajuntament de Torà per trobar algú que es fes càrrec del gos abandonat que hi havia a la població, va ser el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil qui va capturar i lligar l'animal a un pal. Els agents d'aquest cos van marxar del lloc perquè el tinent d'alcalde ara acusat els va assegurar que se'n feia càrrec. "El gos estava inquiet però el vam poder agafar perquè se'ns va acostar i no es va mostrar agressiu en cap moment", van declarar al judici. "Si haguéssim sabut que l'objectiu de l'acusat era sacrificar-lo, ens hauríem quedat", van assegurar.

Quan els agents de la Guàrdia Civil van marxar, el regidor Josep Maria Alsina, davant de l'alcaldessa i altres testimonis, va disparar tres trets al gos amb una escopeta, tal com ell mateix va reconèixer durant la seva declaració. Segons Alsina, només hi havia dues solucions, ja que des de l'Ajuntament s'havia trucat a totes les portes per demanar que algú es fes càrrec del gos abandonat i se les havien tancat totes. "O endur-me'l a casa o matar-lo", va dir. Alsina va reconèixer que va disparar al gos dues vegades seguides al cap i que com que l'animal seguia viu li va disparar una tercera vegada "perquè no patís".

Nega haver-lo agredit amb un pal
El regidor va negar al judici haver rematat l'animal amb un pal, un extrem que no s'ha cregut el tribunal. La jutgessa considera que l'acusat "va disparar dos trets al cap de l'animal però com que el gos no estava quiet no li va provocar la mort. Va caure per un torrent i l'exculpat va intentar posar fi a l'agonia del gos amb un tercer tret, però com que continuava udolant, va baixar i va intentar rematar-lo colpejant-lo amb un pal", segons la sentència. La sentència, però, recull que "el processat va actuar en tot moment en la creença que existia un interès prevalent per protegir, que era la seguretat de la ciutadania". A més, destaca que el regidor no tenia intenció de maltractar l'animal, ja que amb una escopeta com la utilitzada i disparada a boca de canó era perfectament possible matar l'animal sense fer-lo patir.

La mort de l'animal va crear polèmica al poble, i diversos fòrums virtuals i pancartes penjades al carrer van voler denunciar la mort del gos. Arran dels fets, l'alcaldessa de Torà va destituir Alsina del càrrec de tinent d'alcalde que ocupava i va perdre les responsabilitats municipals que tenia, tot i que va mantenir l'acta de regidor.


Comentaris

envia el comentari