Catalunya Diari

L'ermita de la Mare de Déu de Pedra d'Àger estrena la teulada restaurada gràcies al micromecenatge

L'ermita de la Mare de Déu de Pedra d'Àger estrena la teulada restaurada grà cies al micromecenatge| Text i fotos: ACN

L'ermita de la Mare de Déu de Pedra d'Àger, a la Noguera, ha estrenat aquest diumenge la teulada restaurada gràcies a una campanya de micromecenatge que ha mobilitzat particulars, entitats i institucions. Els treballs han costat finalment uns 16.000 euros i uns 7.000 s'han recaptat gràcies a les petites donacions dels mecenes anònims.

Els veïns ho han celebrat amb un aplec que ha reunit personalitats que han ajudat a la difusió de la campanya a les xarxes socials com el president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart, i també destacats integrants de l'ANC com l'escriptora i editora Liz Castro, l'exdirector de Born Centre Cultural i d'Òmnium Quim Torra o l'il·lustrador Jordi Calvís. L'ermita, construïda entre els segles XI i XVII, és un emblema de la vall d’Àger i molt estimada per la gent que hi viu.

El pas del temps i les filtracions d'aigua havien provocat greus desperfectes a la coberta que feien urgent les obres de restauració. La parròquia de Sant Vicenç d'Àger i la Fundació Arnau Mir de Tost van començar fa mesos a recollir donacions però l'impuls definitiu es va aconseguir quan a finals de gener la campanya va saltar a les xarxes socials amb l'etiqueta #depedrapicada i el compte @salvem_pedra. A Twitter els impulsors s'han dedicat a interpel·lar directament personalitats del món de la cultura, els esports i la música, i la resposta ha estat molt bona.

A més, la recerca de donacions va coincidir amb un fet que va encendre totes les alarmes en relació amb la conservació del patrimoni: l'esfondrament del campanar de Rosselló el 29 de gener. Les crides per evitar que l'ermita de Pedra pogués acabar igual es van multiplicar.

La majoria de les donacions dels mecenes particulars s'han aconseguit difonent directament el número de compte de la campanya a Twitter. La resta han arribat a través de la plataforma TotSuma. El pressupost s'ha completat amb aportacions de l'Ajuntament, la parròquia, el Bisbat i fundacions privades de caire cultural.

L'actuació que s'ha fet ha consistit en la reparació de la coberta i la instal·lació d'un sistema d'aïllament per evitar goteres. Pere Vilanova, el veí d'Àger que guarda les claus del temple i que ha impulsat la campanya conjuntament amb el seu nét, s'ha mostrat molt satisfet perquè gràcies a la col·laboració ciutadana s'han pogut tirar endavant uns treballs que "asseguren la coberta per 30 anys més". "El meu nét va triar l'eslògan 'de pedra picada' i la va encertat, perquè és el que ha passat, d'euro en euro hem aconseguit els diners necessaris; de pedra picada ho hem estat la gent de la vall i també els de fora, perquè d'aportacions n'han arribat de tot arreu", ha destacat.

En tot cas, les obres de la teulada eren les més urgents però s'han detectat altres desperfectes com el desplaçament de la façana que també s'hauran de reparar tard o d'hora. Segons Vilanova, en aquest cas el pressupost serà bastant més elevat, d'uns 30.000 o 40.000 euros, per tant, "caldrà la implicació de les administracions públiques perquè només demanant les aportacions de la gent no serà suficient". No obstant això, ha recordat que la campanya continua oberta perquè qui ho vulgui pugui fer donacions per ajudar al manteniment de l'ermita.

Bé Cultural d'Interès Local
Per la seva banda, l'Ajuntament té previst declarar l'ermita Bé Cultural d'Interès Local, ja que aquesta figura pot ajudar a l'hora de demanar subvencions per a la seva conservació, segons ha explicat l'alcalde, Lluís Ardiaca. Segurament, però, caldrà tornar a demanar la col·laboració desinteressada dels veïns que fa segles que vetllen perquè l'ermita de Pedra continuï desafiant la muntanya. "Aquesta vegada tothom ha posat el seu gra de sorra per poder tirar l'obra endavant i serà aquesta fórmula de col·laboració público-privada la que haurem de tenir en compte de cara a pròximes actuacions mantenir i millorar el nostre patrimoni".

Cada any per la segona pasqua l'ermita acull un aplec que reuneix els habitants dels pobles de la Vall d'Àger. Aquest any s'ha aprofitat per celebrar l'estrena de la teulada reparada i fer un agraïment especial a les persones que han participat a la campanya de micromecenatge. A banda de la missa i el dinar popular també s'ha organitzat un concert del cantant Lo Pau de Ponts.


Comentaris

envia el comentari