Catalunya Diari

Les agrupacions infantils de Tàrrega guanyen protagonisme a la Festa Major de Maig gràcies a l’Eixideta

Les agrupacions infantils de Tàrrega guanyen protagonisme a la Festa Major de Maig gràcies a l’Eixideta| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Tàrrega

 L’Eixideta tindrà lloc el divendres 9 de maig, a les 18.30 hores, a la plaça Major, i arrencarà amb la recuperació de la tronada que marcava antigament l’inici de la festa, costum que es deixà de fer l’any 1967. L’encesa de la pólvora la duran a terme l’alcaldessa de la localitat, Rosa Maria Perelló; Antoni Solà, el darrer pirotècnic de la tronada targarina, a mode de reconeixement; i els Trabucaires de Cervera, amb l’assessorament de la tronada de Solsona.
 
L’Eixideta recuperarà també la figura del pregoner tradicional a cavall flanquejat pels dos Macers, tal i com s’havia fet del 1944 al 1958. No es tracta de substituir el pregó oficial, el qual es pronunciarà després. El Pregoner i els Macers apareixeran engalanats i encapçalaran una cercavila pel carrer d’Agoders, la plaça del Carme i el carrer del Carme, en ple centre de la ciutat. Hi desfilaran a continuació els targalets (infants del curs de tabalers impartit a la ciutat), la Coral Infantil Mestre Güell, els Petits Diables de BAT, els Bastoners Petits de l’Esbart Albada i els Gegantons de les escoles, junt amb elements del folklore local com Lo Tossino, els Nans de Guixanet, La Fal·lera Gegantera i els Grallers de la Barra.
 
La cercavila anirà fent parades, on es llegirà una part del pregó i s’oferiran actuacions dels participants. El pregó serà una adaptació actualitzada d’un text que es pronuncià l’any 1946. L’itinerari finalitzarà a la plaça Major, on els menuts escenificaran el ball de l’Eixida Infantil. L’Eixideta aglutinarà la participació d’unes 300 persones.
 
Les altres cites de cultura popular de la Festa Major de Tàrrega, del 9 al 14 de maig, seran La Nit del Tararot (dissabte 10), una vetllada amb els elements propis del folklore targarí; la 27a Trobada de Gegants i Capgrossos (diumenge 11); la Processó i Seguici Festiu de les Santes Espines (dimarts 13); i l’Eixida (dimarts 13), exhibició de balls tradicionals de Tàrrega. 


Comentaris

envia el comentari