Catalunya Diari

Les Borges congela tots els impostos, bonifica l’activitat econòmica i incrementa un 5% el preu de l’aigua

Les Borges congela tots els impostos, bonifica l’activitat econòmica i incrementa un 5% el preu de l’aigua| Redacció - Fotografia: Ajuntament de les Borges Blanques

 L’alcalde de la localitat, Enric Mir, assegura que l’equip de govern ha pres la decisió de no tocar els impostos i taxes que més graven als ciutadans "perquè som conscients de les dificultats econòmiques que pateixen les famílies de les Borges, per la qual cosa creiem que és de vital importància rebaixar la pressió fiscal als contribuents". Aquesta mesura, que segons explica Mir afecta 27 dels 28 tributs municipals, "ajudarà tant a les persones com a les empreses de les Borges en un context econòmic molt complicat". En aquest sentit es congelaran impostos com el de Béns Immobles (IBI), el d’Activitats Econòmiques (IAE) i l’impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) així com el de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO). En aquest últim a més, s’introduirà un barem de bonificacions, "amb l’objectiu d’incentivar l’activitat econòmica i la creació de llocs de treball", afirma Mir, mentre que a l’IAE s’introdueix una novetat, una bonificació del 50% de la quota corresponent per als que iniciïn l’exercici de qualsevol activitat empresarial i tributin per quota municipal.
 
Pel que fa a les taxes, es congelen totes excepte la del subministrament d’aigua, que puja un 5%, el que significa un increment de 2,86 euros per família en el rebut trimestral per al consumidor mitjà, que compta amb un consum mitjà d’aigua de 30 metres cúbics. Això és degut a la pujada d’aquest 5% per part de l’empresa concessionària del servei i a la del 7% del cànon que aplicarà la Generalitat el 2014. Pel que fa al clavegueram es manté, de la mateixa manera que ho fa la taxa per la recollida d’escombraries.
 
Altres novetats de les ordenances són les bonificacions del 50% de la taxa de les piscines municipals per a determinats col·lectius –aturats, pensionistes i famílies monoparentals-, i la bonificació del 50% de la llicència d’activitat per comerços amb superfície no superior als 100 metres quadrats.
 
D’altra banda el Ple també debatrà tres mocions. La primera, presentada pel grup municipal d’ERC, de suport a la querella contra l’estat espanyol per crims contra la humanitat per l’afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys i Jover i 47 representants polítics, una proposta que es preveu aprovar amb el suport unànime del consistori borgenc. També es debatrà una moció presentada per CiU de rebuig a la proposta de l’avantprojecte de llei de demarcació i planta judicial, "una llei que va en contra de la línia de descentralització i proximitat a la ciutadania per la qual treballen des de fa anys tant la Generalitat com els governs locals". Per últim, el Ple votarà una moció presentada pel grup de CiU, per l’aturada definitiva i el desmantellament del projecte Castor.


Comentaris

envia el comentari