Catalunya Diari

Les escoles pallareses trien els noms de Fifonet i Fosca per a dos cadells d'ós bru nascuts el 2015

Les escoles pallareses trien els noms de Fifonet i Fosca per a dos cadells d'ós bru nascuts el 2015| ACN - Fotografia: Escola Els Raiers

Els prop de mil nens, de 3 a 11 anys, de les escoles del Pallars Sobirà i Pallars Jussà han triat els noms de Fifonet i Fosca per a dos cadells d'ós bru nascuts el 2015 al Pirineu. L'elecció del nom s'ha fet dins de la primera edició del projecte 'Posa nom a l'ós' en el marc del PirosLife Educatiu i han pogut triar entre uns 40 adjectius, noms i topònims.

Fifonet és un terme pallarès que s'aplica al que sembla que fa molta feina i no fa res, mentre que Fosca fa referència al topònim de la vall que porta aquest adjectiu. Fifonet ha obtingut el 18,5% dels vots de la categoria paraula pallaresa i Fosca el 38,9% en la categoria de topònims. Aquesta activitat complementa la ja iniciada aquest curs sobre 'Els tresors de l'ós bru', a la qual tenen accés els centres de les comarques pròpies de l'hàbitat d'aquest plantígrad: Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça i Val d'Aran.

La part educativa del projecte PirosLife, dotada amb prop de 110.000 euros, té per objectiu principal l'educació a escoles ''amb la finalitat que els nens i nenes desenvolupin l'esperit crític i la sensibilitat amb relació a la natura i, a la vegada, que siguin ells mateixos els educadors dels pares'', afirma Sofia Isus, responsable de la part educativa del projecte PirosLife.

Aquesta proposta s'estructura en quatre grans àmbits destinats a l'ensenyament-aprenentatge d'una selecció de conceptes, procediments i valors per fomentar la transició cap a una societat més coneixedora de la riquesa del patrimoni natural i social: l'ós bru, l'hàbitat pirinenc, espai compartit i cultural i patrimoni.

Els materials, desenvolupats s'organitzen en maletes pedagògiques amb diferents activitats en què es treballen diversos aspectes: 'Pas a pas', per conèixer petjades d'animals; 'Parem l'orella', 'A palpentes' i 'Quina olor', per treballar els sentits amb relació a l'entorn; 'Qui menja sopes se les pensa totes', per conèixer què mengen els animals, i 'El contraconte de la Rinxols d'Or', per incidir sobre la convivència.

El projecte PirosLife, que es va iniciar el 2014 i que finalitzarà el 2018, està coordinat per la Generalitat de Catalunya i compta com a socis amb el Conselh Generau d'Aran, Forestal Catalana, la Universitat de Lleida i la Fundación Oso Pardo.


Comentaris

envia el comentari