Catalunya Diari

Les obres del casc antic d'Agramunt deixen al descobert la muralla primitiva del castell

Les obres del casc antic d'Agramunt deixen al descobert la muralla primitiva del castell| Redacció - Fotografia: Ajuntament d'Agramunt

 

Els treballs que s’estan duent a terme a la Plaça de l’Església d’Agramunt i que formen part del projecte de rehabilitació del casc antic de la vila han posat al descobert un tram de la muralla que forma part del recinte clos del castell, actualment desaparegut, segons l’equip d’arqueòlegs que està treballant en el projecte. 

Fins ara, es coneixia la muralla que tancava la vila nova de la qual ja en formava part l’Església de Santa Maria. Precisament, els absis d’aquest temple exercien d’un dels trams d’aquesta fortificació, que tenia diversos portals, com ara el portal de l’Àngel, al final del Carrer Sió. o el portal que hi havia a l’extrem del Carrer Sant Joan. De fet, encara avui hi ha trams d’aquesta nova muralla que es poden veure a la mateixa Plaça de la Muralla o a l’interior d’algunes cases. El tram de muralla que s’ha trobat durant les actuals prospeccions podria tenir el seu origen al segle XI.
 
Paral·lelament, també s’han trobat diversos cossos enterrats individualment a les mateixes cavitats practicades al sauló, just a davant de la portalada de l’església de Santa Maria. En aquests moments, els arqueòlegs estan realitzant-ne la seva catalogació per a posteriors estudis de manera que les obres podran continuar amb normalitat.
 
Finalment i en la previsió que s’havia fet al mateix projecte executiu, les obres també han posat a la vista diversos cups i cellers, picats a la mateixa pedra, que servien per a l’emmagatzematge de cereals. En aquests moments, l’equip tècnic i l’Ajuntament d’Agramunt estan estudiant diverses possibilitats per a mostrar aquests receptacles. Concretament, un dels cups situat al carrer Sió i recobert en la seva totalitat amb peces ceràmiques ja s’ha preparat per tal que pugui ser visible des del carrer.
 
Segons l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, "és cert que aquestes troballes poden endarrerir les obres durant algunes setmanes però també es tracta d’una oportunitat única per conèixer encara més el nostre passat i la nostra història". En aquest sentit, les obres que van iniciar-se el passat mes de juliol ja han gairebé finalitzat en tot el tram del Carrer Sió i ara s’està treballant a tot l’entorn de la plaça de l’Església. 


Comentaris

envia el comentari