Catalunya Diari

L'exdirector de l'aeroport de Lleida-Alguaire presenta una querella contra el Govern per assetjament laboral

L'exdirector de l'aeroport de Lleida-Alguaire presenta una querella contra el Govern per assetjament laboral| ACN - Fotografia: Aeroport Lleida-Alguaire

 

L'exdirector de l'aeroport de Lleida-Alguaire, Alberto López, ha presentat una querella judicial contra diversos responsables de l'empresa pública de la Generalitat Aeroports de Catalunya, incloent al secretari de Territori, Ricard Font, on fa referència a possibles delictes d'acomiadament improcedent, denúncia falsa i assetjament laboral. 

Tal com ha avançat el mitjà digital 'Crític', López també fa referència a diversos informes interns de l'aeroport sobre suposats pagaments sense justificar a les empreses adjudicatàries de serveis dins l'equipament i també presumptes contractacions irregulars. La CUP de Ponent demanarà a la Diputació de Lleida l'aturada de qualsevol ajuda a l'aeroport d'Alguaire fins que no s'aclareixin les informacions sobre irregularitats econòmiques en el control de les concessions.
 
Alberto López va ser director de l'aeroport de Lleida-Alguaire des de la seva inauguració fins que va ser acomiadat l'estiu passat. López assegura que va fer arribar les queixes sobre contractacions irregulars als seus superiors però després de ser ignorat en un primer moment, després diu que se'l va aïllar i posteriorment acomiadar. López ha recalcat que la querella presentada al jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona és per un delicte d'assetjament laboral i extorsió però que ha aportat informació complementària per tal que el jutjat la pugui tenir en compte en el cas.
 
En aquest sentit, segons 'Crític' els informes a què fa referència López són del 2015 i el 2016 però fan referència a suposades irregularitats detectades des del 2011. Aquestes afectarien els contractes del 'handling' (l'empresa que s'encarrega de la venda de bitllets i la logística dels equipatges dels passatgers en el seu trànsit per l'aeroport), els serveis d'extinció d'incendis, i els de seguretat. Segons la querella, l'empresa del 'handling' de l'aeroport, Lesma Handling, hauria cobrat suposadament de manera no justificada 634.000 euros públics entre el 2011 i el 2015. 
 
L'aeroport oferia de forma gratuïta aquest servei a les companyies com a promoció però això no podia constar per escrit en el contracte ja que la Unió Europea ho consideraria com una subvenció a les companyies aèries i aniria en contra de la lliure competència, segons apunta la querella de López. Les irregularitats que denuncia López també apunten a un abonament de 435.216 euros per part de Lesma a favor d'Aeroports.
 
Contractes irregulars
D'altra banda, la querella també parla de la decisió d'Aeroports de recórrer a una empresa de seguretat privada per al servei de bombers i emergències. Es tracta de la multinacional danesa Flack SCI, que segons López operava a la Seu d'Urgell abans que es fes el concurs i a la querella presentada al jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona s'apunta que no complia els requisits de la concessió. 
 
En aquest sentit, López assegura que després de comunicar aquesta circumstància a Aeroports, es va optar per modificar el contracte amb Flack SCI per tal que aquesta empresa cobrés el cost de tenir contractada una tercera persona Alguaire que amb 70.000 euros anuals superava el 10% de la licitació.
 
El tercer contracte que apareix en la querella és en relació a l'empresa de serveis Eulen, sobre la seguretat de l'aeroport. Segons l'informe intern encarregat per l'exdirector havia cobrat 35.000 euros de més, un 20% més de la quantitat per la qual s'havia licitat el servei. 
 
Resposta de les formacions polítiques
La CUP de Ponent ha estat la primera formació política a reaccionar a la informació apareguda aquest diumenge i ha anunciat que al proper Ple de la Diputació de Lleida demanaran l'aturada de qualsevol ajuda de l'aeroport d'Alguaire fins que no s'aclareixin les denuncies. Segons la CUP la Diputació va destinar el 2016, 180.000 euros a l'aeroport, 150.000 a raó del conveni per la gestió econòmica de la infraestructura i 30.000 més com a ajut per activitats. 
 
De la seva banda, la senador de CSQP, Sara Vilà, ha demanat explicacions al delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré i al president d'Aeroports de Catalunya sobre la informació difosa i ha instat que es porti al Parlament el debat per estudiar la viabilitat dels aeroports territorials que són de titularitat del Govern com el d'Alguaire i el d'Andorra-la Seu d'Urgell. 


Comentaris

envia el comentari