Catalunya Diari

L'Incasòl finalitza la restauració del campanar de l'església de Montgai

L'Incasòl finalitza la restauració del campanar de l'església de Montgai| Text i fotos: ACN

L'Institut Català del Sòl, Incasòl, ha acabat les obres de restauració del campanar de l'església de la Mare de Déu de l'Assumpció de Montgai. Les actuacions s'han centrat sobretot en l'arranjament de les seves façanes, la restauració de la creu i dels pinacles, la reposició de cornises de pedra, la reparació canalera perimetral, el reforç perimetral d'acer al pinacle de remat superior, la restauració de les escales interiors metàl·liques i el tancament de les obertures del campanar.

Els treballs han comptat amb una inversió de 112.460,30 euros, IVA inclòs, dels quals l'Ajuntament de Montgai n'ha aportat 55.049,32 euros, i la resta l'Incasòl mitjançant els fons econòmics aportats per la Secretaria d'Habitatge i Millora Urbana.

Els promotors del projecte han estat l'Ajuntament de Montgai, el Bisbat d'Urgell, la direcció general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, el Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Incasòl, dins el Protocol de l'1% cultural.

En concret, les actuacions en el campanar s'han centrat en l'arranjament de les seves façanes; la restauració de la creu i pinacle de remat superior, dels pinacles i florons cantoners del ràfec del campanar superior, de la balustrada i les quatre columnes; la restauració i reposició de cornises de pedra, la reparació canalera perimetral del campanar; el reforç perimetral d'acer al pinacle de remat superior; la restauració de les escales interiors metàl·liques i el tancament de les obertures del campanar.

L'actual església de la Mare de Déu de l'Assumpció de Montgai va ser bastida a finals del segle XVIII sobre un temple anterior, amb restes visibles a la base del campanar. L'església va ser reformada recreixent el campanar al voltant del 1893. En els anys posteriors s'hi van fer petites restauracions. A dalt del campanar es troben balustres restaurats els anys 80.

L'església és un gran edifici de tres naus, amb diverses capelles laterals i la façana principal barroca, orientada a ponent, destacant la porta entre columnes de capitell compost i al capdamunt el frontó curvilini trencat amb el nínxol de la Mare de Déu. El seu campanar, de 39 metres d'alçada, té un doble cos superior amb grans pinacles cilíndrics a sobre de les quatre cantonades que fan que sigui un dels més vistosos de la comarca.


Comentaris

envia el comentari