Catalunya Diari

L’incendi a Vallbona de les Monges ja afecta 450 hectàrees, la meitat agrícoles i la meitat forestals

L’incendi a Vallbona de les Monges ja afecta 450 hectà rees, la meitat agrícoles i la meitat forestals| Text i fotos: ACN

L’incendi a Rocallaura, a Vallbona de les Monges, afecta ja 450 hectàrees de superfície, la meitat agrícoles i la meitat forestals, al voltant del turó de l’Isidre, segons indiquen els Bombers a partir de les dades dels Agents Rurals.

El foc ha deixat enrere el turó de l’Isidre i empès per les fortes ratxes de vent ha avançat cap al nord, cap al paratge de Senadelles, amb un parell de fronts, un en direcció a Rocafort de Vallbona i un altre en direcció a Nalec. Els Mossos d’Esquadra han donat l’ordre de confinament als veïns de Nalec per protegir-se del fum. Els Bombers, a més, estan protegint finques agrícoles a Rocafort de Vallbona.

A les onze de la nit d'aquest dimarts hi seguien treballant 48 dotacions terrestres i els 12 mitjans aeris que hi havia arribat a haver s’han retirat amb l’arribada de la nit. A banda del municipi de Vallbona de les Monges, l’incendi també afecta els de Ciutadilla i Nalec. Les flames no amenacen cap nucli de població ni cap masia, tot i que, com a mesura preventiva, els Mossos d’Esquadra han fet evacuar un mas a l’exterior del perímetre de l’incendi per evitar els problemes causats per la fumera.

El director general de Prevenció d'Incendis, Juli Gendrau, ha explicat que una de les complicacions a l’hora de controlar el foc són les ratxes de vent, “que bufa a entre 10 i 18 quilòmetres per hora”. La previsió és que vagi amainant fins a les quatre o cinc de la matinada i que després torni a revifar. Els Bombers aprofitaran aquestes hores per mirar de controlar l’incendi.

Gendrau ha afegit que una altra complicació és la simultaneïtat de focs, que “van restant recursos” i impossibiliten concentrar-los en un lloc. En aquest sentit, cal destacar que els Bombers de la Generalitat han treballat aquest dimarts en 86 incendis de vegetació, 44 agrícoles, 26 forestals i 16 urbans.

De la seva banda, l’alcalde de Vallbona, Ramon Berguedà, ha explicat que l’incendi ha revifat una zona “cremada o semicremada”, en al·lusió al foc que ja hi va haver a la mateixa zona a finals de juny d’aquest any. També ha atribuït les causes del foc a les altes temperatures i al vent.

Cal recordar que l’incendi ha obligat a tallar la carretera LP-2335, que uneix Vallbona de les Monges i Nalec, i la L-201, entre el Coll de la Portella i Maldà. L’incendi, hores d’ara, està actiu.


Comentaris

envia el comentari