Catalunya Diari

L'incendi de la Guingueta d'Àneu supera les 440 hectàrees cremades

L'incendi de la Guingueta d'Àneu supera les 440 hectàrees cremades| ACN - Fotografia: @bomberscat

 

Els Bombers de la Generalitat preveuen estabilitzar aquest dimecres l’incendi d’alta muntanya a la Guingueta d’Àneu, al Pallars Sobirà, si les condicions es mantenen favorables. El foc, que podria ser causat per un llamp segons el cos d’Agents Rurals, ja ha afectat unes 440 hectàrees de pastures i matollar, parcialment pertanyents al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Al llarg d'aquest dimarts hi han treballat una cinquantena de Bombers de la Generalitat -que han hagut de ser heli transportats atesa la dificultat d’accés a l’incendi, a més de 2.000 metres a la muntanya de Cerbi- i cinc mitjans aeris (tres helicòpters i dos avions de vigilància i atac –AVA-). Com la resta de dies, la feina dels Bombers ha consistit en el treball amb eines manuals i en l’ús del foc tècnic, tot i el suport de l’aigua. A més dels Bombers de la Generalitat, tres unitats i un helicòpter del cos Agents Rurals han donat suport en les tasques d’extinció.
 
Així mateix, estava prevista la incorporació de una unitat de les BRIF provinents d’Osca, però no s’ha pogut enlairar ateses les condicions meteorològiques, ja que hi havia una boira persistent a la zona.
 
La feina s’ha centrat a poder confinar el foc a la vall de Cerbi i que no quedessin afectades d’altres valls d’Àneu. El flanc dret tenia dues llengües de foc actives, però encaixonades en tarteres; mentre que l’esquerre, amb tres punts de foc, baixava cap a la tartera de la Travessa. S’ha aconseguit l’objectiu i, malgrat que encara quedin punts actius al perímetre (que té més de 14 quilòmetres), es preveu que pugui quedar estabilitzat aquest dimecres, si les condicions són favorables. Així, al matí està prevista la incorporació dels mitjans aeris per dur el personal fins la zona de l’incendi i continuar treballant per assegurar tot el perímetre i evitar revifalles.
 
El foc es troba lluny de nuclis de població o d’explotacions agrícoles o ramaderes i, per tant, no ha estat necessari fer cap desallotjament preventiu.


Comentaris

envia el comentari