Catalunya Diari

L'incendi de vegetació de la Guingueta d'Àneu continua actiu

L'incendi de vegetació de la Guingueta d'Àneu continua actiu| ACN - Fotografia: @bomberscat

L'incendi forestal que crema en una zona d'alta muntanya propera al poble de Cerbi, dins el terme municipal de la Guingueta d'Àneu, al Pallars Sobirà, continua actiu i ja hauria afectat a més de 210 hectàrees de pastures, segons el cos d'Agents Rurals.

Els quatre mitjans aeris que treballaven en les tasques d'extinció del foc aquest diumenge s'han retirat quan ha marxat el sol i aquest dilluns a les 09.00 hores han tornat a la carga. L'incendi, de baixa intensitat, se situa a més 2.000 metres d'altitud a la falda del pic de Pilàs (2.656 metres) i es troba lluny de qualsevol nucli habitat. Els Bombers de la Generalitat preveuen que l'extinció serà força complicada i que requerirà més d'un dia per a la seva extinció. L’avís de l’incendi es va rebre a les 18.19 hores de dissabte a la zona del barranc de Pilàs.

Aquest dilluns s'enlairaran tres helicòpters, per transportar els Bombers a la zona de treball, i quatre avions de vigilància i atac, que intervindran en l'extinció del foc en els dos flancs de l'incendi per evitar la propagació de flames.

Les tasques que han dut a terme aquest diumenge els Bombers s'han centrat a ancorar la zona de cua-flanc esquerre de l'incendi per tal d'evitar que les flames arribessin als Canals de Sarredo. Els Bombers han accedit a aquesta zona en helicòpter i s'hi ha hagut de treballar amb eines manuals. Per la seva banda, la unitat del Grup d'Actuacions Forestals (GRAE) hi ha fet cremes d'eixamplament per assegurar el perímetre en tota aquesta zona, força menys escarpada. També s'ha treballat per assegurar el perímetre a la cua de l'incendi, en tota aquesta zona.

On no s'ha pogut treballar, a causa de l'orografia, ha estat al flanc dret. En aquesta zona, el foc, després d'arribar a la carena, ha començat a fer un recorregut descendent per una paret vertical, amb molta roca i sense camins d'accés. Per això, s'espera que en les pròximes hores l'incendi acabi de baixar fins al peu d'aquesta muntanya, on els Bombers el podran atacar a tocar dels prats de la vall, al Serrat Estanyero.

Al cap de l'incendi, l'orografia també és molt complicada; tot i això, les flames han carenat la muntanya però no han arribat a baixar pendent a baix.

A tocar de l'incendi, però, no hi ha nuclis de població, ni masos ni explotacions agrícoles o ramaderes, per la qual cosa no ha calgut ordenar ni l'evacuació ni el confinament de cap persona. Tampoc no ha estat necessari tallar la circulació en cap via de la zona


Comentaris

envia el comentari