Catalunya Diari

Lleida viu la campanya de fruita amb menys temporers estrangers dels últims anys

Lleida viu la campanya de fruita amb menys temporers estrangers dels últims anys| EP - Fotografia: Mossos d'Esquadra

 "En el que portem de temporada es nota que vénen menys persones a demanar feina, hi ha menys concentracions al carrer i a les places, el nombre d'incidents i requeriments que ens arriben és menor i els fets denunciats també", ha explicat l'intendent cap de la Comissaria de Lleida, David Boneta, qui atribueix aquest descens a que cada vegada funciona més el "boca orella" i arriben més persones contractades en origen per treballar amb els pagesos, que els faciliten allotjament, pel que comença a estendre's la idea que sense contracte previ és molt difícil trobar feina.
 
Aquesta menor afluència de temporers estrangers ha reduït els robatoris que s'havien produït en anys anteriors, quan s'havien furtat hortalisses, alguna cartera o alguna bicicleta. En aquest sentit, Boneta ha afirmat: "No és com altres anys en els quals es produïen baralles amb molts implicats i bastantes denúncies". Com a exemple, ha citat el cas de la comissaria d'Aitona, en què altres anys es recollien requeriments i denúncies, i aquesta temporada, fins ara, només s'han tramitat consultes.
 
Els Mossos d'Esquadra organitzen cada any un dispositiu que té tres fases, la primera comença a l'abril, amb la posada en marxa de la comissaria d'Aitona, i en la segona, que es desenvoluparà fins al 9 de setembre, s'incorporen serveis com el de Seguretat Ciutadana. A partir d'aquesta data, en plena campanya, s'incorporen el major nombre d'agents, i la policia catalana estableix dispositiu a Alcarràs, Torres de Segre, Aitona, Soses, Serós, La Granja d'Escarp i Massalcoreig.
 
La campanya més tranquil·la dels últims 20 anys
L'alcalde d'Alcarràs, Miquel Serra, ha qualificat la campanya com la més tranquil·la dels últims 20 anys. Segons ha explicat, a diferència d'altres anys no hi ha campaments de temporers sense papers, tot i que ha admès que pot haver algun lloc en el qual hi hagi algun petit grup. Serra ha considerat que han arribat menys immigrants a treballar al seu poble, en què cada vegada hi ha més estudiants entre 16 i 18 anys que treballen a les cooperatives.
 
Però tot i que s'han desplaçat menys per treballar al camp, sí hi ha un número elevat de temporers perquè segons l'alcalde, treballadors de pobles veïns han llogat habitatges a Alcarràs per a des d'allà desplaçar-se a treballar a poblacions veïnes. I ha afegit: "El gran nombre de pisos buits a Alcarràs, fa que en la campanya de la fruita siguin llogats a treballadors del camp contractats a través d'empreses de treball temporal".


Comentaris

envia el comentari