Catalunya Diari

Maials organitza la 19a edició de la Fira de l'oli verd amb un centenar d'expositors

Maials organitza la 19a edició de la Fira de l'oli verd amb un centenar d'expositors| Redacció - Fotografia: Diputació de Lleida

 

Maials organitza els dies 19 i 20 de novembre un cap de setmana ple d'activitats relacionades amb el seu producte estrella: l'oli d'oliva extra verge, amb l'objectiu de donar a conèixer la riquesa del seu poble i promocionar la venda d'aquest excel·lent producte de qualitat.

Aquesta fira totalment consolidada és una de les més importants de les terres lleidatanes. Així mateix, és la primera del calendari i dóna el tret de sortida a la campanya de venda i comercialització de l'oli d'oliva extra verge, -l'oli verd surt de les primeres premsades de la cooperativa-.
 
La 19a edició oferirà moltes activitats relacionades amb l'oli extra verge i inclourà algunes novetats. La Diputació de Lleida, col·laboradora d'aquesta fira, ha acollit aquest dimecres la presentació de la fira amb la participació del diputat de l'àrea de Promoció Econòmica, Enric Mir; de l'alcalde de Maials, David Masot, i del president de la cooperativa, Josep Segura.
 
El diputat Enric Mir ha destacat la varietat i la qualitat de l'oli que s'elabora a les cooperatives lleidatanes, fent especial referència a aquesta fira de Maials com una excel·lent mostra d'aquest producte de qualitat, l'oli verd extra.
 
L'alcalde de Maials, David Masot, ha declarat que l'Ajuntament pretén que els visitants vinguin a conèixer el poble, els seus racons i l'entorn rural, alhora que comprin ampolles d'oli de la cooperativa. També s'han organitzat altres activitats paral·leles com les visites guiades per la vila closa i al Museu de Cal Cabalesila, un museu d'estris antics agrícoles.
 
També està prevista la participació d'un centenar d'expositors de productes locals i artesans i han avançat que s'ha organitzat la primera cursa d'orientació per a totes les edats. S'hi podrà participar en una cursa corrent per dins del poble o bé en una cursa amb bicicleta pel terme.
 
Amb la voluntat que els visitants puguin tastar l'oli verd, la cooperativa organitza, cada any, un esmorzar popular i obre les seves portes a tothom per tal d'explicar el procés i funcionament d'elaboració de l'oli. També aquest any, s'ha preparat un tast tècnic d'oli verge extra per explicar la metodologia del tast. 
 
Novetats d'enguany
En l'edició d'enguany, destaquen algunes novetats, com l'organització de dos tallers de cuina. Per una banda, el dissabte a les cinc de la tarda, es faran demostracions gastronòmiques amb oli d'oliva verge extra a càrrec del professor de l'Escola d'Hoteleria de Lleida i xef de l'Aula Gastronòmica, Lluís Bonillo. I per altra banda, el diumenge tindrà lloc un taller pràctic d'esferificació d'oli a càrrec del prestigiós cuiner, Gabriel Jové, del restaurant Cal Xirricló de Balaguer. 
 
El dissabte, la inauguració anirà a càrrec de l'expresident de la Generalitat de Catalunya i president del PDECat, Artur Mas. I el diumenge, es presentarà el projecte Camins de l'or líquid i serà investit Amic de l'Oli 2016 l'expresident de la DOP les Garrigues, Joan Segura.  
 
Segons ha declarat el president de la cooperativa de Maials, Josep Segura, aquest any, la collita d'olives, degut a la climatologia i la sequera, serà menor. En els camps de secà s'ha perdut gairebé la totalitat de la producció. En canvi, gràcies al reg de suport, que dóna estabilitat a la producció i qualitat, aquest any s'estima produir gairebé un milió de quilos d'oli.
 
En l'edició de l'any passat, es van vendre uns 16.000 litres d'oli. Aquest any, s'espera poder igualar aquestes xifres.


Comentaris

envia el comentari