Catalunya Diari

Més de 2.595 hectàrees de cultius d'Alcarràs, afectades per la tempesta

Més de 2.595 hectàrees de cultius d'Alcarràs, afectades per la tempesta| Redacció - Fotografia: Ajuntament d'Alcarràs

 El director general del departament d’Agricultura de la Generalitat, Miquel Molins, i el director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, acompanyats per l’alcalde d’Alcarràs, Miquel Serra, i el regidor d’Agricultura, Ramaderia i Camins, Jaume Bernis, han visitat aquest dilluns els conreus del terme municipal d’Alcarràs afectats per la tempesta del passat dissabte. També s'han reunit amb agricultors i productors afectats, així com els representants dels sindicats agraris. La visita ha servit per fer una valoració més exhaustiva dels danys que va ocasionar aquest fort temporal d’aigua, pedra i vents huracanats als conreus alcarrassins.
 
La pedra, d’una mida de fins a mig centímetre, va caure en la majoria de zones barrejada amb aigua. En general, els danys han estat de fins a un 30% en la zona menys afectada d’Alcarràs (770 hectàrees de fruita dolça, 200 de cereals i 310 de farratges) i de Gimenells i Pla de la Font (65 hectàrees de fruita dolça, 190 de cereals, 55 de fruits secs i 310 de farratges); mentre l’afectació se situa entre el 80 i 100% en les zona més afectada del municipi d’Alcarràs (225 ha de fruita dolça, 150 de cereals i 320 de farratges). 
 
L’alcalde de la localitat ha sol·licitat al Departament d’Agricultura que vinculi els Plans de Desenvolupament Rural i plans de millora a la instal·lació de xarxes contra la pedra. Serra creu que si l’agricultor rep aquest suport, pot apostar per aquesta inversió, ja que la xarxa protegeix gairebé al 100% els cultius en cas de pedregada i vent. De fet, finques situades molt a la vora de les afectades el passat dissabte no han tingut danys, atès que estaven protegides per aquest sistema. Paral·lelament, tant l’Ajuntament com el departament d’Agricultura han fet una crida perquè Enesa (Entitat Estatal d’Assegurances Agràries) no redueixi la subvenció per a les assegurances agràries del 2014.  
 
Per la seva part, Miquel Molins també ha insistit en la necessitat d'instal·lar xarxes antipedra com a únic sistema amb què s'ha demostrat que es poden evitar els danys de les pedregades en l'agricultura i, per això, s'ha compromès a prioritzar els ajuts per a la seva instal·lació.


Comentaris

envia el comentari