Catalunya Diari

Moció de suport al model educatiu català a la Seu

Moció de suport al model educatiu català a la Seu| Redacció - Fotografia: Ajuntament de la Seu d'Urgell

 La moció s'ha presentat en el ple ordinari d'aquest mes de desembre arran de les sentències emeses pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el desembre passat i la posterior interlocutòria de 2 de setembre en relació al model educatiu català i la llengua. En el text d'aquesta moció que presenten aquests quatre grups municipals del Consistori urgellenc es demana la retirada immediata de l'esborrany de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOCME).
 
En el segon punt de la proposta, els regidors dels grups municipals proposants també acorden refermar el seu compromís amb el model català d’immersió lingüística, que no només no pot aturar-se, sinó que cal que segueixi avançant, tenint en compte els reptes plantejats per la societat del s.XXI, amb un alumnat que compta amb més de 100 llengües d’origen.
 
Model d'immersió lingüística
En el text de la moció també es remarca que "el model d’immersió lingüística a l’escola catalana és una història d’èxit de més de 30 anys, que ha garantit i promogut un model de societat cohesionat i d’igualtat d’oportunitats. Ha obtingut sempre el consens de tota la comunitat educativa i, sobretot, la complicitat i l’esforç de famílies no catalanoparlants i el professorat, que han posat en tot moment el benefici de l’infant per sobre de tot. Ha estat reconegut i posat d’exemple en nombroses ocasions internacionalment i pel High Level Group on Multilinguism de la Unió Europe". En aquest sentit, en el tercer punt de la moció es vol fer un reconeixement i agraïment a la tasca col·lectiva que ha fet possible aquest model, des dels estudis de Galí al 1923, passant pel lideratge de Pi-Sunyer com a Conseller de la Generalitat restaurada l’any 1978 i tots els governs que mai han dubtat a desenvolupar les tesis dels experts en aquesta qüestió.
 
La moció també vol donar suport a totes les iniciatives que determinin les institucions catalanes i la ciutadania en aquest sentit. També es preveu que el text de la moció aprovada es farà arribar al Ministerio de Eduación y Cultura, als grups parlamentaris, al Govern de la Generalitat de Catalunya i al Consell Escolar Municipal de la Seu d'Urgell.
 
Esborrany de la LOCME
L’esborrany de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOCME) que ha elaborat el Ministeri d’Educació trenca el model d’escola catalana tant pel que fa a la llengua catalana com pel que fa al contingut del nostre model educatiu. Amb el text proposat el català passa a ser la quarta llengua a l’ensenyament primari, atorgant-li un tractament pràcticament residual. Mai cap Govern en l’etapa democràtica havia plantejat una ofensiva tan dura contra el català a l’escola com aquesta. Aquest esborrany situa el català a l’últim nivell de rellevància, per darrera del castellà, la primera llengua estrangera i la segona llengua estrangera.


Comentaris

envia el comentari