Catalunya Diari

Mollerussa acull avui la XVII Jornada Fructícola amb la participació de 1.500 productors catalans

Mollerussa acull avui la XVII Jornada Fructícola amb la participació de 1.500 productors catalans| Redacció - Fotografia: Ajuntament de MollerussaLa jornada, en la qual està prevista la participació de 1.500 productors d’arreu de Catalunya durant els dos dies en que se celebra, ha comptat amb la presència de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i el director general de l’IRTA, Josep Maria Monfort, el qual ha dit que cal apostar per protegir les finques de conreu de fruita amb xarxes per tal d’evitar la pèrdua de la collita en cas de pedregada, tal i com va passar el passat 5 de juliol a la zona d’influència de Mollerussa i, en concret, a les finques que l’IRTA té a la capital del Pla d’Urgell i que van ser l’epicentre de la calamarsada.

Per la seva part, l’alcalde de Mollerussa, que també s’ha referit a l’afectació de la pedregada a les finques que l’IRTA té a la ciutat, ha manifestat la voluntat de l’Ajuntament de continuar ajudant a aquest organisme perquè mantingui la seva estació experimental a Mollerussa ja que això "aporta valor afegit a un sector que ho necessita per ser més competitiu". També ha celebrat el prestigi que té l’IRTA no només a Catalunya sinó també a l’Estat espanyol i a Europa i ha animat als seus responsables "en la seva valuosa tasca en pro de difondre de manera col·lectiva uns avenços que ajuden a l’eficiència, la competitivitat, la eficàcia i que, en definitiva, ens ajuden a ser millors".

Per la seva part, el conseller d'Agricultura també ha fet menció en les seves paraules dels danys que va causar la pedregada a les finques de l’IRTA. En aquest sentit, ha explicat que s’ha malmès les collites de dos o tres anys així com la investigació referida als treballs experimentals que amb elles s’havia de fer. De tota manera, ha comentat que s’ha volgut treure’n la part positiva i s’han buscat noves línees d’investigació encarades a trobar la manera de cicatritzar millor els arbres i recuperar-los més aviat per a la producció.

El conseller també ha explicat als assistents els tres reptes principals en els quals ha de treballar el sector. El primer, ha dit, és l’aposta per la internacionalització, per la qual cosa ha animat als pagesos a fer un producte de qualitat aprofitant les innovacions que aporta l’IRTA. El segon repte és preparar el sector per tal d’afrontar amb garanties la directriu europea sobre l’ús dels fitosanitaris a partir de l’1 de gener del 2014 i, en tercer lloc, s’ha referit a la importància de la creació del Fruitcentre, al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, que vol ser referència internacional.


Comentaris

envia el comentari