Catalunya Diari

Mollerussa convoca el primer Aplec de Joves del Camp per compartir experiències i avenços en la pagesia

Mollerussa convoca el primer Aplec de Joves del Camp per compartir experiències i avenços en la pagesia| ACN - Fotografia: Fira de Mollerussa

 

La capital del Pla d'Urgell acollirà el proper 18 de març el primer Aplec Joves del Camp de Catalunya, una iniciativa que s'emmarca en les Jornades Tècniques de la 144a Fira de Sant Josep, i que té com a objectiu compartir experiències i avenços entre les noves generacions de pagesos. 

La jornada s'ha convocat a través del Departament d'Agricultura i Fira de Mollerussa i neix per donar resposta al creixent interès dels pagesos joves per la formació i les noves tecnologies, tal com ha destacat el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Antoni Díaz. A poques setmanes de la fira ja es registra prop del 100% d'ocupació d'expositors amb més de 270 que ja han contractat els seus estands. El seu director, Poldo Segarra, ha dit que constaten una major ''predisposició'' per venir a la fira després d'anys de crisi.
 
Les inscripcions per al primer Aplec Joves del Camp van a bon ritme i s'espera l'assistència d'unes 200 persones a la jornada que tindrà lloc durant el divendres 18 de març al matí al Teatre l'Amistat de Mollerussa. És la primera vegada que es convoca una iniciativa d'aquestes característiques i els seus organitzadors volen que tingui continuïtat i s'arreli en el marc de la Fira de Sant Josep per aprofitar la importància del certamen referent del sector de la maquinària agrícola a Catalunya i l'Estat. Joan Antoni Díaz ha explicat que ''hi ha molt interès'' per part dels joves pagesos que comencen i que això es constata amb l'augment d'alumnes a les escoles de formació.
 
En aquest sentit, Díaz ha remarcat que la pagesia ja no es concep com abans i que ara és un sector en constant evolució on ''s'ha avançat molt'' i les noves tecnologies hi tenen un paper important. D'aquesta manera, els joves el veuen com un sector laboral estable i amb possibilitats i és precisament en aquesta línia que s'ha enfocat l'Aplec. Així es buscarà l'intercanvi d'experiències entre pagesos que ja porten més anys i altres que comencen i es faran xerrades sobre l'agricultura del futur, innovacions tecnològiques i casos d'èxit. Tot plegat amb l'objectiu de reforçar l'arrelament de joves al camp i garantir el relleu generacional. La jornada està previst que la inauguri la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret.
 
13 Jornades Tècniques
Seran un total de 13 les jornades tècniques que es faran de forma paral·lela a la Fira de Sant Josep. L'any passat hi van passar unes 1.500 persones comptant-hi també els participants de la Borsa Interpirinenca de Cereal. Enguany la primera serà la XV Jornada intercomarcal del panís i es farà ja el proper dijous 25 de febrer a la Casa Canal de Mollerussa. 
 
De les 13 jornades, quatre seran de caràcter demostratiu i Fira de Mollerussa aposta d'aquesta manera en reconvertir el format inicial d'aquestes jornades per tal que cada vegada siguin més demostratives i menys explicatives. Poldo Segarra ha assenyalat en aquest sentit que ''anem insistint i som pesats'' perquè això sigui així cada vegada més. Així, hi haurà demostracions de maquinària a camp amb conceptes com l'agricultura de precisió i l'ús de tecnologies com el GPS. Hi haurà també altres temàtiques com els regs, la transferència tecnològica, la dona rural i l'aplicació de productes fitosanitaris, entre d'altres.
 
Bones previsions d'ocupació per la Fira de Sant Josep
El nombre d'expositors que ja han contractat el seu estand per a la 144a Fira de Sant Josep ja supera els 270 i això representa prop del 100% si es té en compte que l'any passat van ser uns 280. Les perspectives són bones, ha assegurat Segarra, i més si es té en compte que enguany els concessionaris de tractors no assisteixen al certamen. Hi ha parts del recinte firal que ja estan al 100% com els Pavellons Firals on fins i tot hi ha llista d'espera d'expositors, que de totes maneres no és suficient per llogar una carpa exterior.
 
Segons Segarra, enguany s'ha notat una major predisposició dels expositors de venir a la fira després d'anys de crisi i empreses que han tancat. En aquest sentit, la fira actua com un ''termòmetre econòmic'' i tot apunta a que s'espera una bona edició. ''No hi ha un boom ni una eufòria'' desfermada però és nota ''més moviment'', ha recalcat el director de l'ens firal. La Fira de Sant Josep tindrà lloc el 17, 18, 19 i 20 de març.


Comentaris

envia el comentari