Catalunya Diari

Mollerussa liquida el 2012 en positiu i s’aproxima a l’objectiu de revertir el seu dèficit estructural

Mollerussa liquida el 2012 en positiu i s’aproxima a l’objectiu de revertir el seu dèficit estructural| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Mollerussa

 El fet d’ajustar el pressupost a les recaptacions previstes en base a la liquidació de l’any anterior han estat una de les claus d’aquest resultat pressupostari en positiu, segons ha explicat l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat pel primer tinent d’alcalde, Josep Simó. Dades significatives en aquest sentit són el fet que dels 17.052.326 euros que el Consistori té com a drets reconeguts, és a dir, com a previsions d’ingressos, al tancament de l’exercici n’ha cobrat 15.541.862. Es tracta d’una xifra que, amb tot, és superior a les despeses pressupostades que pugen a 13.948.831 euros, cosa que vol dir que "hem estat capaços de generar una diferència de 1.600.000 euros" entre les despeses i els ingressos reals. 
 
Aquestes dades posen de manifest, segons l’alcalde, que l’Ajuntament de Mollerussa "pràcticament ha aconseguit revertir el dèficit estructural que arrossegava" perquè la feina que s’ha fet en gestió interna ha permès, entre altres objectius, amortitzar 2.100.000 de passiu financer (deute amb els bancs), tancar l’exercici per "primera vegada en molts anys" sense càrregues de despeses d’un any per l’altre. Solsona ha afirmat que l’esforç que s’ha fet en gestió interna per redimensionar l’Ajuntament "comença a traslladar-se a la realitat amb indicadors clars". També ha afegit que, segons l’informe d’Intervenció, "després d’aquest resultat l’Ajuntament no requereix cap mesura correctiva i simplement acomplint amb el pressupost del 2013 ens en anirem sortint".
 
Pel que fa al romanent de tresoreria, el resultat final surt positiu en 2.138 euros per primera vegada des del 2010. Respecte al ràtio d’endeutament, al tancament del 2012 se situa en el 129% per damunt del 110% permès en els casos d’administracions no sotmeses a cap pla de sanejament. La previsió és però que, si se segueix en la mateixa línia, al 2013 el ràtio d’endeutament es pugui reduir al 119%. En aquest sentit, Solsona ha explicat que "quan vam entrar a governar al 2011 teníem un deute amb els bancs de 13,5 milions i amb els proveïdors de 7,8 milions, cosa que sumava 21,3 milions d’endeutament”. “Amb el tancament del 2012", ha explicat, "la situació és d’un deute de 15,9 milions als bancs i 848.000 als proveïdors, és a dir 4,5 milions menys d’endeutament que al 2011" perquè el consistori ha volgut complir amb el primer objectiu que es va fixar que va ser el de reduir el deute amb els proveïdors encara que fos a canvi d’augmentar-lo amb els bancs, ha indicat.
 
Aquestes són algunes de les dades de les quals es donarà compte en el Ple extraordinari del proper dijous pel que fa a la liquidació del pressupost del consistori. També es donarà compte de la liquidació del pressupost del Patronat de Fires i de la Mancomunitat Intermunicipal de Mollerussa-El Palau d’Anglesola. 
 
Noms per a dos places i un carrer
Un altre dels punts que es tocaran en el Ple serà la designació de dos places i un carrer a proposta de la Comissió Informativa Especial d’Honors i Distincions. En aquest sentit, la plaça que hi ha al davant del Tanatori Municipal passarà a dir-se plaça d’Isidre Sala Torres mentre que la plaça que hi ha a la cruïlla entre l’avinguda del Canal i el passeig Beethoven  s’anomenarà plaça d’Àngel Bonvehí Navés. Així mateix, l’Orfeó Renaixença donarà nom al carrer situat entre el carrer Mestre Enric Subirós i l’avinguda de la Fira. Segons ha explicat, Solsona, es tracta de donar sortida a demandes fetes per diferents col·lectius de ciutadans i avalades per firmes per tal que es reconegui la figura d’aquests dos veïns de la ciutat així com la tasca en pro de la cultura feta per l’Orfeó Renaixença.Comentaris

envia el comentari