Catalunya Diari

Mollerussa sol·licita que es declari la ciutat zona catastròfica després dels danys que causà la pedregada

Mollerussa sol·licita que es declari la ciutat zona catastròfica després dels danys que causà la pedregada| Redacció - Fotografia: Twitter @KatMacktub / Aj. Mollerussa

 En total a Mollerussa es van realitzar gairebé una cinquantena de serveis i actuacions en places i carrers de la ciutat entre tots els cossos de seguretat i les empreses de serveis que hi han treballat. No obstant, no hi ha constància que s’hagés produït cap dany personal tot i que el Centre d’Atenció Primària atengué diverses persones per cops causats per les pedres que han caigut. 
 
L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, convocà una reunió d’urgència amb tots els cossos de seguretat (Policia Local, Mossos d’Esquadra, Bombers i Creu Roja) per activar el protocol d’emergència per tal d’atendre totes les incidències que es van produir al llarg de la tarda. Així mateix, també s’ha mobilitzar a totes les empreses que presten serveis a la ciutat així com també la brigada municipal. Aquesta actuació ha permès que la Policia Local pogués restablir al voltant de les 20.30 hores el trànsit pel centre de la ciutat, que havia quedat bloquejat. També s’ha de destacar, que malgrat la virulència de la tempesta de pedra, no s’ha produït cap tall en el suministre de cap servei en la ciutat. 
 
Pel que fa als danys, hi hagut inundacions a la plaça de Manuel Bertrand, a la plaça de l’Estació, al carrer Duran i Bas i a la carretera del Palau, on a banda també s’han després planxes d’uralita i cablejats. Així mateix, els Bombers, que han comptat amb reforços vinguts de Tàrrega, Cervera, Balaguer i Guissona, han treballat en diferents carrers on s’han produït danys en edificis ja sigui en teulades o bé en vidres. Entre aquestes zones hi ha la plaça Sant Jaume, el carrer Onze de Setembre, el carrer Barcelona i diversos immobles del Grup Sant Isidori, al carrer Ferrer i Busquets, a la carretera de Miralcamp, al carrer Pompeu Fabra i al carrer Balmes.
 
Així mateix, també cal destacar el fet que diferents particulars s’han ofert a l’Ajuntament per treballar en les feines de neteja ja sigui amb tractors o amb grues particulars. 
 
Més municipis afectats
Tot i que Mollerussa no ha estat l'únic municipi afectat, sino que també s'uneixen a demanr la declaració de zona catastròfica el Palau d’Anglesola, Fondarella, Sidamon, Golmés, Vila-sana, Miralcamp i Torregrossa. Així ho ha posat de manifest el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, en el transcurs de la roda de premsa celebrada aquest migdia l’Ajuntament de Mollerussa. Reñé ha explicat que en total podrien ser entre 15 i 20 els municipis que s’acollirien a aquesta demanada, que es formularia a través de cada consell comarcal. Per la seva part, el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, ha explicat que encara no s’ha fet una valoració econòmica dels danys però que ja s’ha posat el fil a l’agulla des dels diferents departament de la Generalitat per restaurar el més aviat possible l’activitat productiva i ha anunciat que el president de la Generalitat, Artur Mas, el qual ha seguit en tot moment les incidències, visitarà dilluns a la tarda la zona afectada.
 

En total s’han vist afectades per la calamarsada un total de 68.000 hectàrees de 59 municipis, segons ha explicat el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agrolimentàries, Domènec Vilà, el qual ha afegit que d’aquest total n’hi hauria 25.000 amb danys considerables. Vilà ha donat el detall dels danys que han afectat els 16 municipis del Pla d’Urgell en un total de 13.000 hectàrees, 11 municipis de la Noguera en 26.000 hectàrees, 22 municipis del Segrià en 21.000 hectàrees, 7.500 hectàrees de l’Urgell en 6 municipis i 1.500 hectàrees de cinc municipis de les Garrigues.  Els cultius més afectats han estat els fruiters però també el panís, el blat tou i l’alfals, segons ha afegit Vilà, que ha matisat que l’afectació més important pel que fa a les collites malmeses ha estat a la comarca del Pla d’Urgell i en aquest sentit ha dit també que existeix també la preocupació per l’afectació que pugui també en la campanya de l’any vinent. Per això, ha llançat un missatge als productors perquè tramitin el més aviat possible el comunicat de danys a Agroseguro per tal que es facin els peritatges el més aviat possible.  


 


L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha fet una valoració primera dels danys que es van registrar el vespre d’ahir quan una desena de persones, entre elles dos nens i una persona gran, van haver de ser ateses al Centre d’Atenció Primària per ferides lleus i policontusions. També ha dit que hi a una dotzena d’equipaments municipals malmesos entre els quals hi ha el pavellons municipals, el camp de futbol, les piscines municipals, el Centre Cultural o l’edifici nou de l’Amistat, entre altres. Comentaris

envia el comentari