Catalunya Diari

Montgai presenta dissabte el nou obrador de sabó

Montgai presenta dissabte el nou obrador de sabó| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Montgai

 



El projecte es donarà a conèixer en el transcurs de la celebració de la segona jornada tècnica organitzada per l’Ajuntament i l’Associació d’Artesans Saboners de Catalunya (AASC), amb seu en aquesta població de la Noguera. La jornada, que es durà a terme entre les 11.00 y les 15.00 hores a la sala d’actes de l’Ajuntament vell, constarà d’una presentació a càrrec de l’alcalde, Jaume Gilabert; de la presentació del projecte a càrrec del coordinador, David López, i l’enginyer industrial i director del projecte tècnic, Josep Maria Camps; d’una visita guiada a l’espai on es projecta construir l’obrador del sabó a càrrec de la directora de la Fira, Teresa Boladeres, i d’una taula rodona per resoldre els dubtes dels assistents. El mateix dissabte a partir de les 16.30 hores tindrà lloc la tercera assemblea de l’AASC, adreça als socis i simpatitzants de l’entitat.
 
Per la seva part, diumenge dia 28 d’abril, Montgai celebrarà la cinquena edició de 'Net. Fira del Sabó' a la plaça Prat de la Riba de les 10.00 a les 20.00 hores. El certamen comptarà amb la participació de 32 parades d’artesans que es dediquen a l’elaboració de sabó així com una trentena d’expositors del territori que ofereixen una gran varietat de productes artesans.
 
'Net, Fira del Sabó' acull els millors artesans saboners i es complementa amb atractives demostracions dels processos d’elaboració del sabó recollits al Costumari Català, des de l’arribada de la matèria prima (olis i greixos usats) amb un carro estirat per un ase, fins a la bullida d’aquests productes i l’obtenció de les preuades pastilles de sabó. En el marc de la Fira també s’ofereixen representacions de teatre, espectacles de bombolles de sabó, esmorzar popular, entre d’altres. Així mateix, per tercer any consecutiu, s’organitzarà una cursa de 10,2 quilòmetres de recorregut i una caminada popular de 6 quilòmetres que sortirà de Montgai i passarà pels secans de la Serra de Bellmunt-Almenara. Les inscripcions es poder fer mitjançant els webs www.km0.cat i www.iter5.cat.
 
L’Ajuntament de Montgai organitza aquest certamen amb l’objectiu de recuperar la tradició i fomentar aquest ofici artesanal, que a moltes llars de la població encara es practica. Així mateix, l’alcalde de la localitat explica que reciclar els olis per elaborar sabó suposa un estalvi econòmic important i dóna com a resultat un producte de millor qualitat.


Comentaris

envia el comentari