Catalunya Diari

Mostra itinerant de fotografies en relleu de les Terres de Lleida

Mostra itinerant de fotografies en relleu de les Terres de Lleida| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Balaguer

 

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya organitzen a Balaguer l'exposició 'Fotografia en Relleu. La fotografia estereoscòpica a les comarques de Lleida 1895-1690', una mostra que aporta importants novetats en la història de la fotografia de les Terres de Lleida de finals del segle XIX i principis del XX

Gràcies a la recerca duta a terme pel comissari de l’exposició, Xavier Goñi, s’han retrobat nous fons fotogràfics estereoscòpics, alguns dels quals eren desconeguts i es poden veure per primer cop en públic. La mostra també compta amb el suport de la Universitat de Lleida, la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida. 
 
Aquesta exposició que viatjarà per diferents museus i arxius de les terres de Lleida durant l’any 2015 i 2016 és una de les activitats conjuntes desenvolupada per la Xarxa de museus durant l’any 2014 i 2015 amb l’objectiu de reivindicar la funció territorial dels museus i donar a conèixer el patrimoni. En aquest cas, també s’ha comptat amb la col·laboració de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya com a dipositaris d’alguns d’aquests fons i també amb el suport d’algunes famílies que han permès accedir als seus fons privats. L’exposició va acompanyada d’un catàleg on a més de recollir totes les imatges presentades a l’exposició s’introdueixen alguns articles de diversos especialistes en aquesta tècnica fotogràfica.
 
La fotografia estereoscòpica a les terres de Lleida
A inicis del segle XIX es produeix la consolidació de la fotografia amateur i el naixement de la fotografia estereoscòpica d’aficionat. Les comarques lleidatanes, sobretot les de muntanya, són visitades per molts excursionistes i alhora fotògrafs aficionats, atrets per l’entorn, la muntanya, l’arquitectura, el costumisme, l’etnologia, el retrat... i s’originen grans col·leccions de fotografies. La majoria d’aquestes inclouen fotografies estereoscòpiques.
 
A les comarques de Lleida també trobem persones atretes per la pràctica de la fotografia, la majoria dels quals pertanyien a la burgesia, amb formació acadèmica i molt motivats pels temes culturals i en alguns casos implicats en la política local i nacional. De fet, en l’exposició es mostren imatges de totes les comarques lleidatanes, fet que demostra que aquesta tècnica també era força utilitzada per les Terres de Lleida.
 
Els temes d’aquestes fotografies, coincideixen en la majoria dels casos. Són bàsicament, el retrat, l’excursionisme, les grans obres civils de l’època, l’agricultura i les activitats polítiques i festives del seu entorn més proper. Podríem considerar que ens trobem en els inicis de la fotografia documental. Tot això no impedeix que cada un d’ells doni, als seus treballs, un tret personal i característic. Part dels treballs els fan sobre plaques estereoscòpiques, per poder-ho visionar en relleu amb la família o els amics, i són aquestes el motiu de l'exposició. En la majoria dels casos, és la primera vegada que s’exposen aquestes col·leccions, en la seva versió original, el format estereoscòpic.


Comentaris

envia el comentari