Catalunya Diari

Nou ajuntaments del Segrià s'uneixen per facilitar l'arribada de la fibra òptica als respectius municipis

Nou ajuntaments del Segrià s'uneixen per facilitar l'arribada de la fibra òptica als respectius municipis| Text i fotografia: ACN

Nou ajuntaments del Segrià pròxims a l'eix que segueix l'autovia A-2 han unit esforços per facilitar l'arribada de la fibra òptica durant els pròxims dos anys als respectius municipis a través de la xarxa troncal gestionada per la Xarxa Oberta de Catalunya. Es tracta d'Alcoletge, Benavent de Segrià, Torrefarrera, Rosselló, Alpicat, Almacelles, Soses, Aitona i Torres de Segre.

De forma coordinada i a través del Consell Comarcal del Segrià han presentat un projecte d'especialització i competitivitat territorial per tal d'obtenir fons europees que permetin cofinançar l'actuació, amb la qual també s'han compromès a col·laborar econòmicament la Xarxa Oberta i la Diputació de Lleida. Posteriorment, els consistoris hauran d'arribar a acords amb algun operador de telecomunicacions per tal que s'encarregui de desplegar la xarxa per l'interior de les poblacions i fer-la arribar així fins als domicilis o empreses.

Nou ajuntaments del Segrià s'han unit sota el paraigua del consell comarcal per sol·licitar fons europeus que permetin cofinançar l'arribada de la fibra òptica a les respectives poblacions en un període de dos anys i, d'aquesta reduir costos. El projecte presentat suposa una inversió global d'uns 425.000 euros, 120.000 dels quals els aportarà la Xarxa Oberta de Catalunya. L'objectiu dels alcaldes és que Europa financi la meitat de la inversió restant, i l'altra meitat se la reparteixin entre la Diputació de Lleida i els ajuntaments implicats, segons ha explicat l'alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre.

El projecte, que s'emmarca en el Pacte Nacional per a la Societat Digital promogut pel Govern, preveu aprofitar la xarxa troncal de fibra òptica gestionada per la Xarxa Oberta de Catalunya que discorre per l'eix de l'A-2 per tal de fer-la arribar fins a aquestes nou poblacions del Segrià en una primera fase, tot i que no es descarta poder implementar-la més endavant fins a altres localitats properes. Posteriorment, els respectius ajuntaments hauran d'arribar a acords amb algun operador de telecomunicacions per tal que aquests s'encarreguin del desplegament de la xarxa de fibra òptica per l'interior d'aquestes poblacions i fer-lo arribar fins a domicilis i empreses.

Després de reunir-se amb els alcaldes i la presidenta del Consell Comarcal del Segrià, Maria José Invernon, el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, ha destacat la iniciativa conjunta d'aquests nou municipis del Segrià i els ha posat com model per al desenvolupament d'infraestructures de telecomunicacions al territori. Així mateix, ha recordat als responsables municipals d'arreu del país la importància que té poder disposar de la millor connectivitat possible, ja sigui a través de la fibra òptica o d'altres sistemes, i els ha demanat una aposta en aquest sentit per tal de facilitar que operadors privats assumeixin el desplegament de la xarxa a l'interior de les poblacions. "Disposar de fibra òptica al segle XXI és cabdal per al desenvolupament econòmic i social dels municipis", ha defensat Puigneró.

Cal tenir present que alguns d'aquests nou municipis ja disposen de xarxa de fibra òptica com és el cas de Torrefarrera, on la companyia Adamo va iniciar el desplegament el 2014 fins al polígon industrial i posteriorment el va estendre fins a bona part del nucli urbà. Actualment, aquesta mateixa companyia sueca està desplegant la xarxa a l'interior del municipi d'Alpicat. Per altra banda, Alcoletge i Almacelles confien poder disposar del desplegament de fibra òptica durant el 2017, segons ha explicat Latorre. D'aquesta manera, el projecte europeu permetria finançar part dels costos que ha suposat l'arribada de la fibra òptica als municipis que ja en disposen, i a aquells als quals els arribarà en els pròxims dos anys en el marc d'aquest projecte.


Comentaris

envia el comentari