Catalunya Diari

Nou atac francès a camions espanyols carregats de fruita

Nou atac francès a camions espanyols carregats de fruita| EP - Fotografia: http://www.cooperativesagraries.cat/

 

Alguns camions de fruita procedents d'Espanya han tornat a rebre aquest dijous nous atacs a la frontera, al costat de Perpinyà (França), per part de diversos pagesos francesos que deien actuar en nom de les organitzacions Fdsea i Jeunes Agriculteurs. Fa uns dies, aquests fets es van tornar a repetir. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha anunciat que té previst presentar una condemna contundent al Govern francès arran d'aquests fets.

Aquest dijous s'ha realitzat una marxa lenta de pagesos francesos a l'A-9 (continuïtat de l'AP-7) entre Perpinyà i Le Boulou, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT), que ha explicat que els Mossos d'Esquadra han habilitat dos punts d'informació per a transportistes.
 
La condemna es farà pública aquest divendres en el marc de la reunió del Comitè Mixt Hispano-Francès-Italià, en què participaran representants del Ministeri d'Agricultura i del sector, segons un comunicat de la Federació, que no ha concretat si la fruita procedeix de Catalunya o d'un altre punt d'Espanya.
 
El president de la FCAC, Ramon Sarroca, participarà en la videoconferència de divendres entre els tres principals països productors de fruita d'os, en el marc de la qual denunciarà aquesta "violació del dret de la lliure circulació de mercaderies a la Unió Europea". "Volem expressar el nostre suport a les cooperatives i productors afectats per aquests incidents", ha assegurat Sarroca, agregant que és fals que els camions no portessin la documentació pertinent, com havien argumentat representants del Govern francès.
 
Llençaven préssecs de la lleidatana Agromarket
Part dels préssecs llançats a terra aquest dijous pels voltants de Perpinyà són de l'empresa Agromarket de Torrefarrera, han informat fonts de la companyia. "A nosaltres ens han tirat vuit palots", ha explicat l'empresa. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ja ha facilitat al Ministeri d'Agricultura els detalls de l'atac que ha qualificat d'intolerable i ha criticat la passivitat de les autoritats franceses. Pelegrí ha tornat a reclamar a l'Estat i a la Comissió Europea que posin en marxa mesures per garantir la lliure circulació de mercaderies a la Unió Europea i que amb caràcter "immediat" activin les mesures de gestió de crisi que preveuen els mecanismes comunitaris per estabilitzar els preus.

 


El director de l'agrupació de producció i comerç de fruita Afrucat, Manel Simón, i el conseller d'Agricultura han coincidit aquest dijous a rebutjar les acusacions de dumping en les vendes de préssec català a Europa. Simón ha assenyalat que és la gran distribució europea la que està forçant els preus baixos, i ha considerat que els pagesos que han provocat l'atac s'equivoquen perquè la solució a la crisi de preus està en mesures de gestió de crisi en el conjunt d'Europa. Comentaris

envia el comentari