Catalunya Diari

Oberta al trànsit la carretera N-141F a les Oluges

Oberta al trà nsit la carretera N-141F a les Oluges| Text i fotos: ACN

La carretera N-141f, entre Cervera i Sant Ramon, ja s'ha reobert al trànsit amb restriccions de velocitat. Els serveis tècnics de la corporació han treballat tot el matí del dijous per minimitzar l'efecte que l'aiguat ha provocat en aquesta carretera afectada pel desbordament del riu Sió, retirant tots els arrossegaments dipositats sobre la calçada.

La carretera N-141f es va tallar al trànsit aquest dimecres a la tarda en ambdós sentits de la circulació a l'alçada del terme municipal de les Oluges a causa dels aiguats que van caure.


Els veïns de les Oluges, a la Segarra, se senten aquest dijous indignats. El tinent d'alcalde, Josep Maria Mallol, ha dit que tot i que fa poc més d'un any ja hi va haver un altre desbordament del riu, amb la tràgica conseqüència de les 4 morts d'Agramunt, ''no s'ha fet res per poder netejar la llera i tot està igual'', de manera que el riu ha tornat a arrossegar troncs i vegetació que va acabar taponant el pont sobre la N-141F. Mallol ha assegurat que ni l'ACA ni la CHE han fet res al respecte i la via ha quedat de nou tallada al trànsit.
Maquinària pesant s'ocupa de netejar la carretera i obrir accessos a camins, carrers i finques particulars que han quedat totalment negats pel fang.
Josep Maria Mallol ha explicat que la pluja va començar a caure de forma intensa dimecres a quarts de quatre de la tarda i l'aigua va començar a baixar de forma molt ràpida pel Sió al seu pas per les Oluges, en un punt on normalment només hi ha un fil d'aigua. De fet, ell i alguns dels seus treballadors van haver de rebre l'ajuda dels Bombers per sortir de la nau on treballen ja que està al costat del riu i l'aigua baixava de forma desbordada de manera que no podien passar.
Això no obstant, Mallol ha dit que malauradament ja hi estan acostumats perquè és un punt de ''desguàs de l'aigua'' de l'Eix Transversal i també de la riera de Sant Ramon. Tot aquest volum d'aigua s'ajunta al Sió just en un pont per on passa la N-141F i on a més a més, segons l'alcalde del municipi, Josep Maria Calderó, la ''boca'' de pas de l'aigua és totalment insuficient.
A tot això cal sumar-hi l'acumulació de vegetació i brutícia de la llera del riu, que segons les autoritats locals no s'han retirat en el darrer any tot i la rovinada del 2015 que va acabar amb la mort de quatre àvies a Agramunt. Segons Mallol, una pluja de 45 litres ''no és per fer tant mal'' però si no es neteja la llera del riu ''passa el que passa''. En aquest sentit, ha criticat que ni l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ni la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) hagin fet res al respecte.
A més a més, tant l'alcalde com el seu segon han lamentat que després de les inundacions de l'any passat, van fer unes obres de reforç a la via d'accés al poble, que va quedar descalçada per l'aigua, i aquestes han estat finançades íntegrament per l'Ajuntament tot i que se'ls va assegurar que rebrien ajudes d'altres institucions.
Calderó i Mallol han assegurat que fa més d'un mes i mig que tenen hora demanada amb la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, per afrontar la situació però que encara no els han dit res. Després d'aquest nou desbordament del Sió, confien que ara sí, els rebin i els escoltin davant una situació que no volen que es torni a repetir cada vegada que plou amb intensitat.

Comentaris

envia el comentari