Catalunya Diari

Patrimoni prohibeix l'ús del foc en les representacions del Retaule de Sant Ermengol

Patrimoni prohibeix l'ús del foc en les representacions del Retaule de Sant Ermengol| Text i fotos: ACN

 

Les representacions del Retaule de Sant Ermengol d'enguany no compten ja amb un dels elements que donaven més força i realisme a l'espectacle, el foc. Patrimoni de la Generalitat ha recomanat que es deixés d'utilitzar aquest element per al bé de l'edifici i del seu estat de conservació. 

Les representacions del Retaule es fan en el claustre del conjunt catedralici de Santa Maria d'Urgell, temple que actualment està en obres de conservació i neteja. El president del Patronat del Retaule, Jesús Galindo, ha assenyalat que "la voluntat del Retaule és col·laborar amb el Bisbat i que per tant han buscat alternatives a l'ús del foc". L'escena en què aquest element tenia més presència era en la de l'Enterrament on s'ha substituït per unes torxes de leds i amb un joc de llums nou que dóna més protagonisme a les ombres projectades a la paret.
 
Galindo ha remarcat que "el canvi de les torxes de foc per les de leds, és també una adaptació que fa el Retaule als nous temps". En aquest sentit, ha puntualitzat que "creiem que el dramatisme i la plasticitat de les escenes no ha sortit malmesa, i per tant, el Retaule no hi perd".
 
Una altra de les novetats d'enguany, explica Galindo, és que totes les representacions comptaran amb la presència de Laura de Castellet, la cantant de la Sibil·la de la Seu d'Urgell que participa en la primera escena, la del Mil·leni.
 
El director artístic de l'espectacle, Joan Hernández, repeteix enguany com a director i ha introduït alguns canvis per tal de donar més ritme i que guanyi en interpretació. Per això s'ha fet un treball d'assaig, escena per escena, abans d'entrar al claustre. Hernández ha manifestat que "el treball previ és important, ja que hem incorporat nous actors i d'altres s'han atrevit a assumir papers amb text".
 
Enguany Hernández ha introduït un canvi en l'estructura del Retaule, una de les escenes, el Pagès cec, l'ha dividit en dues i els ha intercalat una escena al mig per tal de guanyar en veracitat i millorar la continuïtat dramàtica de l'espectacle.
 
El Retaule de Sant Ermengol
Espectacle de música, llum i color on es reviuen fets i personatges íntimament vinculats a la vida de Sant Ermengol i a la història de la Catalunya comtal. El Retaule consta de deu quadres: el mil·lenni, l'expedició a Còrdova, la consagració, la canònica, cortiuda, el pagès cec, llumeneres, seguici o enterrament, el miracle de la pluja i el quadre final.
 
La música és una peça clau en aquest espectacle amb fragments de peces del Barroc i de cant gregorià, així com una interpretació cantada en directe per un dels actors, mentre que un narrador va donant pas als diferents quadres que s'escenifiquen.


Comentaris

envia el comentari