Catalunya Diari

Picurt es converteix en una mostra competitiva en la seva desena edició

Picurt es converteix en una mostra competitiva en la seva desena edició| Laura Biela - Fotografia: Picurt

 

Artedó, La Seu d'Urgell, Andorra i Alàs acolliran del 21 al 25 de juny la desena edició de la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, Picurt. Una de les novetats de l'edició d'enguany és que per primera vegada en aquest temps el certamen serà competitiu.

El certamen tindrà quatre premis dins de la Secció Oficial: Premi Gall Fer Pirineus - Ciutat de la Seu d'Urgell, dotat amb 2.000 euros, on es podran veure obres sobre els Pirineus; Premi Gall Fer Cadí - Esports, amb films de temàtica relacionada amb els esports de muntanya, dotat amb 1.500 euros; Premi Gall Fer Andorra - Ecologia, amb obres que tracten temes d'ecologia i de medi ambirent relacionats amb la muntanya, valorat en 2.000 euros; i el Premi Gall Fer Internacional - Muntanyes del món, que premiarà amb 1.500 euros una obra internacional de temàtica de muntanya.
 
Una altra de les millores d'enguany és l'ampliació del camp de projeccions. Fins ara es feien entre la Seu d'Urgell i Artedó, però enguany s'amplien a les localitats d'Alàs i Andorra, "un salt qualitatiu", segons ha comentat la directora del festival, Montserrat Guiu.
 
Picurt mostrarà enguany 84 films nacionals i internacionals sobre els Pirineus i la cultura de muntanya d'arreu del món. Algunes de les produccions són inèdites a l'Estat espanyol i han estat premiades als festivals de cinema de muntanya más importants del món. Nepal, Corea, Mèxic, Tanzània, Argentina, Dinamarca i Alemanya, entre d'altres i juntament amb l'Estat espanyol, són alguns dels 23 països que participaran en aquesta edició.
 
Aquesta desena edició ha rebut un total de 170 produccions arribades de tot el món, de les quals es presentaran 84 films de cultura de muntanya d'arreu del món, però amb especial interès a les produccions sobre els Pirineus. Guiu ha destacat que enguany han rebut "una explosió de peces d'arreu del món".
 
Inici i fi
L'acte inaugural d'aquesta edició serà el dimarts, dia 21 de juny, als Cinemen Guiu, on es projectarà la pel·lícula 'Tirrera de todos' (1962), amb la presència del seu director Antonio Isasi-Isasmendi. Seguidament es farà un sopar homenatge als 10 anys de Picurt amb un recull d'imatges de la història de la mostra i es tastarà la sopa Picurt-Urgèlia.
 
La cloenda, com ja és habitual, es durà a terme a Artedó, el dissabte, dia 25 de juny, amb el Sopar de la Vaca Bruneta dels Pirineus.
 
Activitats paral·leles
Picurt organitza un any més un seguit d'activitats paral·leles que complementaran la programació durant els dies de la mostra. Des del dissabte 11 es pot veure a l'església de Sant Miquel l'exposició 'Bestiari' de Perico Pastor i Xavier Bellés. El divendres 17 s'inaugurarà a la Plaça del Carme l'exposició fotogràfica de Joan Alvado 'Escola de pastors', projecte realitzat per les guardonades amb el Premi Josep Virós, el grup de dones Montanyanes. El dilluns 20 tindrà lloc la inauguració a l'Arxiu Comarcal de l'exposició 'Cartellera de pel·lícules pirinenques', del fons del col·leccionista Josep Benavent.

 


Un any més tindrà lloc la Jornada Teòrica el dijous 23 de juny, que girarà al voltant del canvi climàtic, amb la participació de Mario Rodríguez (director executiu de Greenpeace), Idoia Arauz (coordinadora del Canvi Climàtic al Pirineu) i Salvador Samatier (responsable de l'Oficina del Canvi Climàtic).


 


Cal destacar la performance musical i d'arts escèniques 'Ofren'a, dirigida pel músic Arnau Obiols, que endinsarà el públic dins de la roureda d'Artedó el dissabte 25 de juny a les 17.30 hores. És una intervenció artística que reflexiona sobre la relació de l'home amb la natura, on art, bosc, cultura i natura seran els protagonistes i faran moure el públic amb els sentits ben desperts.


 


Posteriorment, hi haurà un concert de música folk pirinenca a càrrec del grup Daura i el tradicional Sopar de la Vaca Bruneta dels Pirineus. A les 22.00 hores tindrà lloc a la Carpa d'Artedó la Cloenda d'aquesta edició, amb el lliurament dels Premis Gall Fer, el reconeixement a Jordi Cadena i l'actuació de la coral Noves Gospel. Comentaris

envia el comentari