Catalunya Diari

PICURT presenta enguany 84 films nacionals i internacionals sobre els Pirineus i la cultura de muntanya d'arreu del món

PICURT presenta enguany 84 films nacionals i internacionals sobre els Pirineus i la cultura de muntanya d'arreu del món| ACN - Fotografia: Picurt

 

PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, celebra enguany els seus 10 anys d'existència convertint-se en una mostra competitiva de cinema. En aquesta edició, s'han rebut un total de 170 obres, de les quals es presentaran prop de 84 films de cultura de muntanya d'arreu del món, però amb especial interès a les produccions sobre els Pirineus. 

Algunes de les produccions són inèdites a l'Estat espanyol i han estat premiades als festivals de cinema de muntanya més importants del món com el Banff Mountain Film Festival de Canadà o el Trento Mountain Film Festival d'Itàlia. Nepal, Corea, Mèxic, Tanzània, Argentina, Dinamarca i Alemanya, entre d'altres, són alguns dels 23 països que participaran en aquesta edició. La 10a edició de PICURT tindrà lloc del 21 al 25 de juny a La Seu d'Urgell, Artedó, Andorra i Alàs.
 
En aquesta edició del PICURT creix en nombre d'espais: Andorra acollirà una part de la mostra, projectant els films de la secció Gall Fer Andorra i atorgarà el premi d'aquesta categoria. La vil·la d'Alàs, a l'Alt Urgell, també serà un nou espai de projeccions i activitats.
 
Per a commemorar els 10 anys de PICURT, la mostra presenta l'exposició 'Bestiari', de l'il·lustrador Perico Pastor i Xavier Bellés, i també la performance musical i d'arts escèniques 'Ofrena', dirigida pel músic Arnau Obiols, que endinsarà el públic dins de la roureda d'Artedó.
 
Com a novetat, PICURT passa a ser una mostra de cinema competitiva amb quatre premis dins de la Secció Oficial: Premi Gall Fer Pirineus - Ciutat de La Seu d'Urgell, dotat amb 2.000 euros, on es podran veure obres sobre els Pirineus; Premi Gall Fer Cadí - Esports, amb films de temàtica relacionada amb els esports de muntanya, dotat amb 1.500 euros; Premi Gall Fer Andorra - Ecologia, amb obres que tracten temes d'ecologia i de medi ambient relacionats amb la muntanya, valorat en 2.000 euros i Premi Gall Fer Internacional - Muntanyes del món, que premiarà amb 1.500 euros una obra internacional de temàtica de muntanya.
 
A més de la Secció Oficial de PICURT, tindrem les següents seccions fora de competició: Esports, Muntanyes del Món, Ecologia, Pirineus, Cinema Recuperat, Infantils i Joves Creadors.
 
L'acte inaugural d'aquesta edició serà el dimarts 21 de juny als Cinemes Guiu, on es projectarà la pel·lícula 'Tierra de todos' (1962), amb la presència del seu director Antonio Isasi-Isasmendi. Seguidament es farà un homenatge als 10 anys de PICURT amb un recull d'imatges de la història de la mostra i es tastarà la SOPA PICURT-URGÈLIA.
 
Premis i reconeixements
Enguany PICURT vol reconèixer a la Vesprada del Parc del Segre del dimecres 22 de juny la trajectòria de l'esportista catalana Laura Orgué, campiona d'esquí de fons i corredora de muntanya. El Premi Josep Virós, que s'entregarà divendres 24 a Artedó, serà per al grup de dones mOntanyanes, creadores de projectes de dinamització i desenvolupament en zones rurals i de muntanya. El crític de cinema i presentador Àlex Gorina entregarà durant la Cloenda de PICURT el reconeixement al director, guionista i productor de cinema Jordi Cadena, per la seva aportació dins del món cinematogràfic.


Comentaris

envia el comentari