Catalunya Diari

Predisposició institucional per col·laborar en la restauració de l'església de Rosselló

Predisposició institucional per col·laborar en la restauració de l'església de Rosselló| Text i fotografia: ACN

Hi ha predisposició institucional per col·laborar en la restauració de l'església de Rosselló, després que fa poc més de tres setmanes es va esfondrar el campanar. Així ho ha assegurat el rector de la parròquia i secretari del Bisbat de Lleida, Victor Espinosa, després de la reunió que s'ha celebrat a l'Ajuntament del municipi amb presència també de la Diputació de Lleida i representants del Departament de Cultura i Patrimoni.

De moment, les parts han acordat l'encàrrec als arquitectes d'una diagnosi ''certa i profunda'' sobre l'estat en que es troba l'edifici per tal de determinar d'aquí a un mes i mig com i quant costarà fer aquesta reconstrucció. L'alcalde de la localitat, Josep Abad, ha descartat la construcció d'un nou temple i espera que es pugui recuperar l'actual església de la forma més ''versemblant'' possible a com era.

De moment encara no hi ha una xifra aproximada del que pot costar la restauració de l'església de Rosselló després de la caiguda del campanar fa tres setmanes. Primer caldrà que els arquitectes facin una diagnosi sobre l'estat actual de l'edifici i determinar, en primer lloc, si és possible la restauració, com s'ha de fer per garantir al màxim la seguretat i qui se'n fa responsable. El rector de la parròquia ha explicat que serà llavors, quan totes les administracions ''veurem les possibilitats reals i econòmiques'' del que es pot aportar per finalitzar l'edifici.

Espinosa però, si que ha volgut deixar clar que hi ha predisposició de totes les administracions per tirar endavant aquesta reconstrucció tot i que de moment, aquesta primera fase que s'ha fet des que van tenir lloc l'esfondrament fins ara, en que s'han fet uns treballs per consolidar l'edifici i evitar danys majors, ha estat assumida pel Bisbat de Lleida.

Si una vegada feta la diagnosi es determina que no és viable fer la reconstrucció, Espinosa ha dit que s'optarà per ''eliminar'' l'edifici. Aleshores, ha afegit, caldrà trobar una solució, amb ''implicació de les administracions'' per tal que Rosselló pugui ''gaudir d'unes instal·lacions per a usos religiosos i culturals necessaris pel poble'', ja que aquest, seria ''inassolible'' per part de la comunitat religiosa del poble i també el Bisbat. Això no obstant, aquesta ''no és la primera intenció'' ja que es vol reconstruir l'actual temple i tornar-lo a l'estat original.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat l'alcalde Josep Abad després de la reunió, que ha afegit que treballaran per ''salvaguardar l'edifici'' i fer-lo ''el més versemblant possible'' al que hi havia fa tres setmanes. Abad ha afegit que ara es vol marcar un ''timming'' per fer les coses ''prioritzant la seguretat'' i a partir d'aquí es podrà veure el que costarà econòmicament l'obra. Serà llavors quan l'Ajuntament de Rosselló podrà decidir la quantitat que hi pot aportar i si és necessari, ha afegit l'alcalde, en funció de quina sigui la quantitat de diners es farà una consulta veïnal perquè el poble hi digui la seva.


Comentaris

envia el comentari