Catalunya Diari

Programa d'actes de la Diada de Catalunya de 2013

Programa d'actes de la Diada de Catalunya de 2013| Redacció - Fotografia: Laura Biela

Lleidaalminut.comhan avançat l'hora dels actes per facilitar l'assistència dels seus veïns a la Via Catalana.

Lleida iniciarà els actes de la Diada el dia 10 a les 19.00 hores al Turó de la Seu Vella, una activitat presidida per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté. I a les 20.15 hores, a la Plaça de la Llotja, es durà a terme una ballada de sardanes amb la Cobla Municipal de Lleida, organitzada pel Grup Sardanista Montserrat. Tot i que l’acte central serà l’11 de setembre davant del Pont llevadís de la Seu Vella, a les 11.00 hores, amb l’ofrena institucional de l’Ajuntament i el pregó a càrrec de l’escriptora Rosa Fabregat. La interpretació musical d’aquest acte central de la Diada correrà a càrrec de la Coral Sícoris i a les 19.00 hores, la Banda Municipal de Música oferirà el concert de l’Onze de Setembre a la plaça de la Paeria. Així mateix, durant la Diada, entre les 09.00 i les 11.00 hores, les institucions que ho desitgin podran fer les ofrenes al Roser i a la Seu Vella. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, juntament amb els vicepresidents i diputats de la corporació provincial faran la tradicional ofrena floral dimarts 10 de setembre a les 19.45 hores, per tal de facilitar l’assistència dels diputats i del mateix president a la Via Catalana l’11 de setembre.

Tàrrega iniciarà a les 10.00 hores els actes previstos pel dimecres 11 de setembre, amb l’ofrena floral davant el monument dels màrtirs de l’Onze de Setembre, a la plaça de Rafael Casanova, com a moment central. El consistori encapçalarà l’homenatge al costat de nombroses entitats locals, com és costum. Aquests col·lectius també tindran ocasió de fer sentir públicament els seus lemes. Tot seguit es cantarà l’himne d’Els Segadors amb la Coral Bona Nova. Per agilitzar l’acte, l’habitual ballada de sardanes se substituirà per un senzill concert.

Balaguer celebrarà els actes de la Diada al Castell Formós, l'emplaçament escollit per l'acte, el dia 10 de setembre. La lectura de parlaments es combinarà amb les actuacions de l’Escola Municipal de Dansa, la Colla Gegantera de Balaguer, el grup de música tradicional Khamara i l’Orfeó Balaguerí. L’acte, obert a tothom, començarà a les 21.30 hores. Tot i l’avançament de l’acte institucional, dimecres a partir de les 19.00 hores, es farà una cantada d’havaneres a càrrec del grup Vent de Ponent i una ballada de sardanes amb la cobla 11 de Setembre a la plaça Mercadal de Balaguer.

A Mollerussa els actes seran a les 10.30 hores. L’acte, que tindrà lloc com cada any al davant del monument a la Senyera que hi ha al Parc Municipal, tindrà com a peça central l’ofrena floral per part d’una cinquantena d’entitats de la ciutat. També comptarà amb la intervenció de tres entitats de Mollerussa com són en aquest cas la Colla dels 50, com ja és habitual, el Teatre de Butxaca amb la lectura d’un poema en homenatge a Salvador Espriu en el centenari del seu naixement, i el Club Futbol Joventut de Mollerussa, que enguany celebra el 25è aniversari de la pujada del seu primer equip a Primera Divisió. La nota musical la posarà com cada any l’Orfeó Renaixença amb la interpretació de diferents cançons entre les que no hi faltarà el Cant dels Segadors. La jornada comptarà també enguany amb cucanyes i jocs tradicionals a càrrec de la Companyia el Sac que completaran el programa fins arribar al dinar de germanor.

A Cervera, el mateix dia 11 a les 10.00 hores, es durà a terme una trobada al Monument de la Generalitat i la tradicional ofrena floral. Als parlaments hi participar l'alcalde de la localitat, Ramon Royes, i el president del Consell Comarcal de la Segarra, Adrià Marquilles. Posteriorment, s'interpretarà el cant dels Segadors al peu del monument.

Alcarràs repartirà en dos dies els actes de la Dia. Així, el dia 10 per la tarda tindrà lloc a la Plaça de l’Església una encesa d’una estelada d’espelmes, acte, aquest, que organitza l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). A partir de les 21.00 hores començarà la marxa de torxes des de la Plaça de l’Església de la comitiva formada per autoritats, hereus i pubilles i també els grallers ‘Els Anastasis. A les 21.30, acte institucional davant el monument de Francesc Macià, ofrena floral, parlaments i cantada de Els Segadors. A continuació, i després d’un aperitiu gentilesa de la Penya Barcelonista, tindrà lloc un Recital per la Llibertat de la Llengua i la Cultura Catalana. I el dia 11 de Setembre, a partir de les 10.00 hores, tindrà lloc la lectura el manifest de la Diada a la Plaça Francesc Macià a càrrec de l’ANC. A continuació, animació infantil i també una xocolatad popular. També s’acomiadarà els 4 autocars i vehicles d’alcarrassins que marxin cap a la Via Catalana. És per aquest motiu, que s’entregarà una bandera d’Alcarràs a cada un d’aquests autocars perquè puguin portar l’escut fins el mateix indret on tindrà lloc tant significada reivindicació.

Guissona ha organitzat a les 10.00 hores una tirada de bitlles de festa major al Camp de Tir Les Pletes i una hora més tard, a les 11.00 hores, es llegirà el manifestde la Diada nacional de Catalunya a càrrec de Lluís Orpí, amb l'aixcament d'un pilar commemoratiu a càrrec dels Margeners de Guissona a la plaça del President Francesc Macià. A les 12.30 hores, sardanes a la plaça Bisbe Benlloch de la mà de cobla Ciutat de Tàrrega.

A les Borges Blanques, aquest dimarts a la nit es celebra l'acte institucional de l’Onze de Setembre. Aquesta nit, a partir de les 22.00 hores tindrà lloc la II Marxa de Torxes per la Independència, que després de recórrer el centre històric de la capital acabarà a l’Espai Macià amb la projecció del discurs de proclamació de la República Catalana que va fer Francesc Macià l’any 1931. Per acabar tindrà lloc la projecció del vídeo que mostra la proclamació de la República Catalana per part de Francesc Macià, un moment històric que va tenir lloc el 14 d’abril de 1931 des del balcó de la Generalitat.

A Os de Balaguer, a les 17.14 hores, coincidint amb l’inici de la Via Catalana, repicaran les campanes del campanar. A l'acte també s'han unit diversos municipis de la Noguera, entre ells la capital de la comarca, Balaguer.


Comentaris

envia el comentari