Catalunya Diari

Prop de 700 Mossos d'Esquadra blindaran l'Aran de qualsevol amenaça terrorista pel Tour de França

Prop de 700 Mossos d'Esquadra blindaran l'Aran de qualsevol amenaça terrorista pel Tour de França| ACN - Fotografia: Mossos d'Esquadra

 

Els Mossos d'Esquadra desplegaran 664 agents per blindar la Vall d'Aran de qualsevol amenaça terrorista durant l'etapa del Tour de França, entre Viella i Andorra Arcalís, que sortirà de la capital aranesa el proper 10 de juliol. 

Des dels atemptats a París de Charlie Hebdo, Catalunya manté activat el nivell 4 sobre 5 d'alerta antiterrorista. Això fa que el dispositiu policial "vagi més enllà de l'organització d'una prova ciclista qualsevol" i demana "una atenció organitzativa extraordinària", segons ha explicat Albert Batlle, director general dels Mossos d'Esquadra. En aquest sentit, Batlle ha explicat que s'activarà el grup especial de la Brigada Mòbil, també els Tedax, les unitats d'informació i totes les unitats especialitzades de la policia. Un dispositiu especial en coordinació amb la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, la Gendarmeria francesa, la policia andorrana i l'organització del Tour que s'activarà dos dies abans de la prova.
 
Segons el màxim responsable de la policia catalana, no hi ha amenaces concretes que pressuposin un atemptat durant l'etapa aranesa del Tour de França. "Estem disposat a atendre totes les contingències que puguin passar. Hi ha una necessitat de prevenció especial però no hi ha preocupació per un possible atemptat", ha reblat Batlle. Una prova ciclista, la més important del món i la tercera prova esportiva en rellevància, on es preveuen 25.000 espectadors in situ, on hi participaran 400 vehicles i que coincidirà, a més, amb la final de l'Eurocopa a França. 
 
A Viella s'establirà el centre de coordinació on hi seran presents també l'organització del Tour, el Consell d'Aran, Protecció Civil i el SEM. Segons el coordinador del dispositiu de seguretat dels Mossos, Ferran López, l'objectiu és "garantir la seguretat i la mobilitat". El 10 de juliol, la carretera quedarà tallada 2 hores abans de la prova i "s'ha treballat molt" perquè l'afectació sigui "la menor possible". Les restriccions de trànsit començaran, però, el 9 de juliol a la N-230, des de la boca sud del túnel fins a Viella, i la N-141 fins a Bossòst, amb la circulació restringida a vehicles de tercera categoria fins el 10 de juliol al migdia. A la nit, hi haurà "pas selectiu" d'algun vehicle amb necessitats importants. 
 
Impacte econòmic de l'etapa per a l'Aran
Des de l'any 2006 que la Vall d'Aran no acollia una etapa del Tour de França. Per al Síndic d'Aran, Carlos Barrera, l'esdeveniment "serà útil" per a l'economia de la comarca i preveu "una gran repercussió" per als Pirineus. Segons el Síndic, l'organització del Tour ha fet ja una reserva de 1.000 llits, que representen 35.000 euros d'impacte econòmic, i queden 11.000 "a disposició dels clients". A més, des de fa un mes que "no hi ha cap llit disponible en un radi de 70km de la Vall d'Aran". Però per al Síndic, "el més important" és la repercussió mediàtica que tindrà la prova. "Aquests 45 minuts retransmesos per televisió i vist arreu del món no es pot quantificar", ha sentenciat. 
 
Per al secretari general de l'Esport, Gerard M. Figueras, la prova és "una nova aposta" perquè l'esport sigui "una eina per projectar el país al món i generar ocupació" i per "vincular esport i turisme". "Som un referent esportiu que fa que el Tour faci una aposta per Catalunya en una etapa reina fora del territori francès perquè saben que poden apostar amb tota la tranquil·litat", ha subratllat. 


Comentaris

envia el comentari