Catalunya Diari

Protecció Civil demana precaució per la previsió de fort vent a les comarques del Pirineu

Protecció Civil demana precaució per la previsió de fort vent a les comarques del Pirineu| Redacció - Fotografia: lleidaalminut.com

 


La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat demana incrementar aquest dilluns la precaució davant una situació meteorològica adversa que portarà fort vent al Pirineu i especialment al Prepirineu, coincidint amb nevades abundants a la meitat occidental del Pirineu. Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per les afectacions que es puguin derivar de les ventades previstes pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). L’episodi de vent, que serà de component nord començarà durant el matí, reforçant-se durant el dia i arribant el seu màxim a partir del migdia i durant la vesprada i nit. El vent perdrà intensitat dimarts.
 
Les comarques més afectades seran les de vessant sud dels Pirineus i són: Pallars Jussà, Noguera, Alt Urgell, Solsonès, Berguedà, Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà. Es poden superar els 90 km/h. Les comarques de la Vall d’Aran, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Cerdanya també es veuran afectades per l’episodi de vent però en menys intensitat, tot i que localment també poden patir ràfegues importants.
 
Cal prendre precaucions com retirar els objectes que puguin caure de balcons, terrasses i terrats i assegurar-ne bé la resta, així com recollir els tendals. En moments que el vent bufi fort cal evitar situar-se en les immediacions d’arbres les branques dels quals poden caure, així com no acostar-se a superfícies que puguin fer de pantalla com rètols publicitaris o murs que siguin vells o inestables, ja que poden caure. També cal tenir molta precaució en qualsevol activitat de muntanya i en general al medi natural i restringir-les en funció de l’evolució del fenomen.
 
En la conducció cal ser molt prudents i seguir els consells del Servei Català de Trànsit (SCT): reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle; en el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral; fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada; i subjectar el volant de manera segura i forta.
 
Avís de nevades
Davant les afectacions que es poden derivar de les nevades abundants previstes per l’SMC al Pirineu més Occidental, Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT. La nevada es preveu que comenci la propera matinada a les comarques de la Vall d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça, intensificant-se a partir del migdia i fins la nit. Dimarts anirà disminuint d’intensitat. En tot l'episodi es poden acumular 20 centímetres per sobre dels 1.000 metres i els 40, per sobre dels 2.500 metres. Per sota dels 1.000 metres s’acumularan més de 5 centímetres de neu. L’episodi serà extens en tota l’àrea afectada.
 
Cal tenir precaució en les activitats a l’aire lliure ja que el vent que bufarà podrà aixecar la neu i provocar puntualment el fenomen del torb o borrufa.
 
Consells del Servei Català de Trànsit sobre conducció amb neu: conduir amb suavitat; no frenar bruscament; reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments; augmentar la distància de seguretat; seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles; no avançar si no és necessari; i portar les cadenes per si són necessàries. Així mateix, quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
 
En arrencar el vehicle sobre neu pot ser que les rodes patinin i s'enfonsin; per evitar-ho, posar-les en línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració suau i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.


Comentaris

envia el comentari