Catalunya Diari

Puigdemont s'estrena a Palau rebent l'alcalde d'Artesa de Lleida

Puigdemont s'estrena a Palau rebent l'alcalde d'Artesa de Lleida| Text i fotografia: ACN

 

El nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha estrenat aquest dimecres en el càrrec rebent al seu despatx l'alcalde d'Artesa de Lleida, Pere Puiggros, que ha estat acompanyat pel primer tinent d'alcalde, Benjamí Mor, i que simbòlicament ha dut la vara del municipi. 

Puigdemont, que procedeix del món municipalista i que fins la setmana passada va ocupar la presidència de l'Associació de Municipis per la Independència, va prometre que tindria una audiència amb el primer batlle que li ho demanés. Segons fonts del Govern, la trobada no té cap altre objectiu que establir una presa de contacte entre els representants d'aquest petit poble d'uns 1.500 habitants i el cap del nou executiu català. Puigdemont també té previst assistir aquest vespre al partit de la Copa del Rei entre l'Espanyol i el Barça al camp de Cornellà-El Prat.
 
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha insistit aquest dimecres des del Congrés dels Diputats que els serveis jurídics del govern espanyol "faran un informe" sobre la forma elegida per a la presa de possessió del 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, -on no es va citar el rei ni la Constitució- "i a la vista d'aquest informe prendrem les decisions que ens semblin ajustades a la legalitat vigent i als interessos generals de tots els espanyols". Segons Rajoy, l'executiu espanyol actua en la línia que va anunciar ell mateix el diumenge just abans de la investidura de Puigdemont, "quan vaig dir que no en deixaria passar ni una, entre altres coses perquè és la meva obligació com a president del govern", ha dit.
 
Puigdemont va prendre possessió com a 130è president de la Generalitat en un acte solemne al Saló Sant Jordi prometent “fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament”. Aquesta és la fórmula de pregunta utilitzada per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va saltar-se el protocol d'un reial decret, que estableix que un càrrec de l’administració ha de prometre “lleialtat al Rei i guardar la Constitució”. 
 
Davant la pregunta de Forcadell, Puigdemont va limitar-se a dir: “Sí, prometo”. En el seu primer discurs com a president de la Generalitat, Puigdemont va argumentar que la fórmula de prometatge respon a un “cercle virtuós de legitimitat democràtica indiscutible”. 
 
Amb l'audiència pública aquest dimecres al migdia amb l'alcalde d'Artesa de Lleida, Puigdemont s'estrena en el càrrec. Previsiblement dijous es produiran els nomenaments oficials dels consellers, els noms dels quals ja s'han anat coneixent els darrers dos dies.


Comentaris

envia el comentari