Catalunya Diari

Quatre anys i mig de presó per dos homes acusats d'intentar recollir a Barruera cocaïna procedent de Veneçuela

Quatre anys i mig de presó per dos homes acusats d'intentar recollir a Barruera cocaïna procedent de Veneçuela| Text i fotografia: ACN

L'Audiència de Lleida ha condemnat a quatre anys i mig de presó a dos homes de nacionalitat colombiana de 52 anys, Omar J. G. G. i Nicolás A. D. O, per un delicte contra la salut pública en grau de temptativa. També els condemna a pagar una multa de 70.000 euros cadascun. Els considera culpables d'intentar recollir a Barruera (Alta Ribagorça) un paquet procedent de Veneçuela, que contenia 4,1 quilos de cocaïna, amb una puresa del 67%, valorats en 140.000 euros.

La Sala ha absolt en canvi l'altre acusat, un espanyol veí de Vielha de 24 anys, José M. S. L., amb una disminució psíquica del 54%, perquè entén que el van utilitzar els altres dos i que desconeixia el contingut del paquet. La Sala considera provat que el veí de Vielha va recollir el paquet el 24 d'agost de 2015 en un estanc de Barruera, que actua com a seu de l'empresa de transport de mercaderies, amb un DNI d'un tercer que li havia proporcionat un dels altres dos acusats i que tots dos l'esperaven a l'exterior.

L'acció policial es va iniciar el 3 d'agost de 2015, quan les autoritats del Regne Unit van avisar les autoritats espanyoles que havien detectat a l'aeroport Gatwick de Londres un paquet procedent de Veneçuela i amb destinació Barruera que contenia un tub metàl·lic, on sospitaven que hi havia substàncies il·lícites. Al paquet, que pesava 31 quilos, hi figurava el concepte 'Recanvi de màquina per fusta'. Així, els agents van aconseguir una autorització judicial per fer el seguiment del paquet fins al seu destinatari. Els acusats van recollir el paquet en un estanc de Barruera on van arribar amb dos cotxes el 24 d'agost de 2015. Els agents els van detenir quan es disposaven a abandonar el lloc i a més de comissar el paquet, on es va comprovar a través de l'anàlisi de la substància que contenia cocaïna, dins d'un cotxe van trobar 1.425 euros en metàl·lic.

El ministeri públic demanava vuit anys de presó pels dos primers i tres anys de presó pel tercer a qui aplicava un atenuant per la disminució psíquica, que li fa ser "sensiblement influenciable" per tercers. Les defenses, en canvi, demanaven tres anys de presó per l'autor confés, Omar J. G. G., i l'absolució pels altres dos. Durant el judici, Omar J. G. G. va reconèixer que un tal 'Carlos' li va encarregar anar a recollir un paquet en un estanc de Barruera (Alta Ribagorça) a canvi de 5.000 euros. L'acusat va reconèixer que per aquests diners s'imaginava que es tractava d'alguna cosa "il·lícita" però que no sabia què hi havia dins. Els altres dos acusats van assegurar al judici que no sabien les intencions del primer i que el van acompanyar perquè els va convidar a dinar.


Comentaris

envia el comentari