Catalunya Diari

Queda inaugurada la 23a Trobada Empresarial al Pirineu

Queda inaugurada la 23a Trobada Empresarial al Pirineu| Redacció - Fotografia: Trobada Empresarial al Pirineu

 Durant la seva intervenció el conseller ha volgut parlar de tres grans àmbits: el mercat laboral, la crisi financera bancària i el repte fiscal. I ha donat un missatge d’optimisme quan ha afirmat que "si fem les coses bé i Europa col·labora, en un any podem encarrilar els reptes". No obstant, també ha volgut deixar clar que "no tot es pot solucionar en un any. Hi ha moltes dimensions. En una dimensió més política, hem d'avançar en el pacte fiscal però seria ingenu pensar que en un any tindrem la solució completament encarrilada. La crisi fa més evident que mai els problemes de la insuficiència estructural del finançament de Catalunya i les inseguretats jurídiques". Així mateix, ha comentat també que caldrà esperar per veure com avança la reforma laboral. Pel que fa a reforma del sistema bancari, la col·laboració d’Europa és clau. I ha afegit: "El problema és tan greu que s’ha de resoldre ràpidament".
 
El conseller s’ha mostrat defensor de l’euro: "Catalunya té un bon futur, l’euro és indestructible, no contemplo cap altre horitzó que no sigui Europa i l’euro". Mas-Colell ha volgut parlar de dues bones notícies: "La resta del món està millor que nosaltres i per tant la resta del món ens pot ajudar. La situació econòmica del món ens pot fer de força externa a la que ens puguem agafar" i "durant l’època de l’expansió i la bombolla no tot va ser una festa. Durant el dia es treballava molt. I per aquest fet, tenim algunes infraestructures i un gran gruix d’empreses exportadores, tan bones com les alemanyes. En calen més, però a Catalunya no comencem de zero".
 
Innovació a les universitats
Per la seva banda, el president de l’Associació Trobada Empresarial al Pirineu ha volgut parlar de la importància de la cultura de l’esforç, l’emprenedoria i l’estalvi, i "cal treballar la innovació amb les universitats, només un 8% de les empreses ho fan actualment", ha indicat. Roca considera que"l’educació i l’emprenedoria són dos factors bàsics. Actualment la despesa en I+D+i és un 30% menys que promig UE i 70% menys que els EUA i Japó". També ha volgut fer la referència a la situació política i financera actual: "Els nostres polítics ens han de dir la veritat, és el que els hem de demanar. Ens falta confiança. Cal reconèixer la gravetat de la situació per poder posar-hi remei. És el primer pas per curar-se". A més, ha reclamant que "no es pot tapar el que passa a la banca i cal demanar responsabilitats a qui no ho ha fet bé. I també reformar la despesa pública. L’any 2007 teníem saldo positiu, 2011 tenim un dèficit de 89.000 milions d’euros i això no es pot aguantar. Cal un esforç per reformar la despesa pública".
 
També l’alcalde de la Seu d’Urgell ha estat present en aquest acte inaugural de la Trobada. Batalla ha parlat des del punt de vista municipal "el món local està al final dels graons, però també estàs molt en contacte amb els reptes i somnis de la gent. És molt important la qualitat de vida dels nostres territoris, la capacitat de connectivitat, hem de fer una 'smartregió'... això ens ajudarà a cotitzar a l’alça. Avui està naixent un nou moment econòmic i un nou moment social", ha apuntat Batalla, que ha volgut acabar amb un missatge optimista quan ha dit que "ens en sortirem".  


Comentaris

envia el comentari