Catalunya Diari

Ramaders del Pirineu recorren al Síndic davant els danys causats per animals salvatges

Ramaders del Pirineu recorren al Síndic davant els danys causats per animals salvatges| EP - Fotografies: Cedides

 

L'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà ha reclamat a la Conselleria d'Agricultura ajudes del Programa de Desenvolupament Rural per compensar els danys que els animals salvatges, molts d'ells introduïts per la pròpia administració, estan ocasionant al seu bestiar, una circumstància que han portat al Síndic de Greuges.

L'associació, que agrupa també a explotacions de comarques veïnes, assegura en un manifest que la introducció d'animals salvatges per part de l'administració, com voltors, guineus i especialment l'ós bru, està fent que molts ramaders es replantegin el futur de moltes de les seves explotacions.
 
El vicepresident de l'associació, Manel Bernacho, ha explicat que aquest diumenge, en un prat de Surp del municipi de Rialp, els voltors s'han menjat viva una vaca a la qual se li havia fet una cesària dissabte. En aquest sentit, ha afirmat: "Tenim una fauna diversa, amb senglars, ós, cabirols, voltors, a més del que es mengen i les ferides que causen, contagien malalties, no tenim ajudes, sembla que l'administració vulgui un parc juràssic".
 
Els ramaders argumenten també que la desídia que reiteradament demostren sobre els atacs al seu bestiar, la complexitat burocràtica a l'hora de sol·licitar compensacions i la insuficiència econòmica en el rescabalament dóna a entendre que "la Generalitat està afavorint l'abandonament dels espais rurals de la comarca ". Per aquest motiu, els principals implicats demanen que concentri la presència de l'ós a les finques de la seva propietat i implantin mesures per evitar que entri a les finques particulars en què es desenvolupen activitats agrícoles, ramaderes i forestals.
 
En aquesta situació, els ramaders van recórrer la setmana passada al Síndic de Greuges per demanar-li que s'interessés pel PDR de Brussel·les i comprovi que és molt més sensible amb els territoris de muntanya i zones desfavorides que el que proposa l'administració catalana, que segons el parer de l'Associació "ha cedit a les organitzacions ramaderes més poderoses en detriment dels petits ".
 
En el document, que l'entitat ha lliurat al Síndic de Greuges, els ramaders sostenen que la resposta de l'administració a les diferents denúncies ha estat negativa, el que al seu parer comportarà la desaparició de moltes explotacions de la zona.
 
L'entitat critica l'arrendament d'hectàrees de muntanyes "per justificar una falsa ramaderia extensiva i així poder cobrar les ajudes" en detriment de ramaders del territori que sempre han fet ramaderia extensiva. També remarca que algunes explotacions de la comarca no tenen adscrites hectàrees de les muntanyes en què realment pasta el bestiar perquè la terra ha estat arrendada per explotacions que mai portaran allà animals, "el que comporta una especulació econòmica i una caiguda de rendes de moltes de les nostres petites explotacions".
 
"Aquesta situació fraudulenta s'ha produït en els últims anys amb el consentiment de l'Administració", assegura el document.


Comentaris

envia el comentari