Catalunya Diari

Rescaten 6.000 exemplars de peixos autòctons en el buidatge dels canals de Balaguer i de Seròs

Rescaten 6.000 exemplars de peixos autòctons en el buidatge dels canals de Balaguer i de Seròs| Redacció - Fotografia: Endesa

 

Endesa, propietària dels canals hidroelèctrics de Balaguer i Seròs, ha rescatat fins a 6.000 exemplars de peixos autòctons en el buidatge d’aquests dos canals, que es realitza de forma periòdica cada dos anys per treballs de manteniment. 

Aquests han estat traslladats fins al riu Segre i a l’embassament d’Utxesa, mentre que s’han retirat del medi més de 7.000 peixos d’espècies exòtiques, que en els darrers anys han augmentat considerablement, especialment les cloïsses asiàtiques. 
 
L’operació de rescat, que s’ha allargat disset dies un cop buidats els conductes, s’ha fet a peu i mitjançant l’ús de pesca elèctrica al llarg dels 27 quilòmetres que té el canal de Balaguer i dels 24,4 del canal de Seròs. Aquest sistema consisteix en una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres. Les tasques les han realitzat un equip tècnic especialitzat de les empreses Eccus SL i Gesna SL, contractades per Endesa, amb la supervisió del cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de les comarques de la Noguera i el Segrià.
 
Tots els peixos han estat classificats, la qual cosa ha permès quantificar la varietat d’espècies trobades. En aquest sentit, s’han capturat 6.000 exemplars de sis espècies autòctones: truita comú (Salmo trutta), bagra (Squalius laietanus), barb (Luciobarbus graellsi), gobi (Gobio lozanoi), anguila (Anguilla anguilla) i llimac de riu (Salaria fluviatilis), que és una espècie protegida a les nostres aigües, amb gairebé 2.200 individus rescatats. Els exemplars de carpa (Cyprinus carpio) i carpí (Carassius auratus), que en la normativa vigent estan considerades espècies naturalitzades, han rebut el mateix tractament que les autòctones, és a dir, han estat transportades, vives, fins al Segre o el pantà d’Utxesa. 
 
Pel què fa a les espècies exòtiques introduïdes, s’han pescat més de 7.000 exemplars que pertanyen a vuit espècies: albor (Alburnus alburnus), cloïsses asiàtiques (Corbicula fluminea), moixí de moscard (Gambusia affinis), lluç de riu perca (Sander lucioperca), lluç de riu (Esox lucius), black-bass (Micropterus salmoides), peix sol (Lepomis gibbosus) i silur (Silurus glanis). Tots, d’acord amb la normativa catalana vigent en matèria de pesca continental, han estat sacrificats, com per exemple 14 silurs d’entre 1,50 i 1,90 metres de longitud. D’aquests peixos invasors en destaquen les cloïsses asiàtiques, que recobreixen el fons dels canals, cap al final, amb gruixàries que poden superar els 50 centímetres. 
 
Les centrals de Balaguer, Térmens, Lleida i Seròs, parades
El procés de buidatge dels canals, dut a terme per tal d’efectuar-hi diversos treballs de manteniment i millora, ha suposat aturar les centrals hidroelèctriques de Balaguer, Térmens i Lleida, situades al canal de Balaguer, de 50m3/s; i la de Seròs, amb els seus dos canals de 60 m3/s i 120 m3/s. La coincidència d’ambdues actuacions s’ha fet per optimitzar la gestió de l’aigua procedent de l’embassament de Camarasa.  
 
És previst que els treballs de manteniment dels conductes i dels grups hidràulics s’allarguin, en el cas de Balaguer, fins el dia 10 de novembre, mentre que a Seròs serà fins el dia 13, moment en el qual es tornaran a posar en marxa les centrals. 
 
La mesura s’inclou dins el pla de la Companyia que té com a objectiu mantenir en òptim estat les seves instal·lacions arreu del territori i, alhora, de respecte i protecció del medi ambient. 


Comentaris

envia el comentari