Catalunya Diari

S'emporten les vaques que malmetien els sembrats del nucli d'Alberola, a Os de Balaguer

S'emporten les vaques que malmetien els sembrats del nucli d'Alberola, a Os de Balaguer| Text i fotografia: ACN

Des de fa gairebé un mes el ramat de vaques que campava lliurement pel nucli d'Alberola, a Os de Balaguer, a la Noguera, i malmetia sembrats de cereal fent-los servir com a font principal de la seva alimentació ja no hi és.

Segons ha explicat l'alcaldessa del municipi, Estefania Rufach, gràcies a la intervenció del Departament d'Agricultura amb el propietari del ramat aquest ha decidit traslladar-lo a una zona de muntanya ja que als terrenys de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) on teòricament havien de pasturar els animals, no se'n podia fer càrrec. Al trobar-se sense menjar suficient en aquestes finques del costat del pantà de Santa Anna, les vaques travessaven el perímetre que tenien delimitat fins arribar a Alberola on des de principis de novembre els sembrats que verdejaven es van convertir el seu menjar provocant així pèrdues als pagesos afectats.

El ramat d'un centenar de vaques que pasturava en unes finques de la CHE al costat del pantà de Santa Anna entre Os de Balaguer i Tragó de Noguera ja no hi és i per tant s'ha tancat, de moment, la problemàtica que afectava principalment als pagesos del nucli d'Alberola que veien com alguns dels animals sobrepassaven sense cap mena de problema el pastor elèctric – que no funcionava – i arribaven fins als sembrats de cereal a la recerca de menjar.

Rufiach ha explicat com després de formular les queixes al novembre passat el Departament d'Agricultura es va posar de seguida amb contacte amb ells per conèixer més detalls sobre la problemàtica i llavors van instar al propietari del ramat a canviar-lo d'ubicació. Aleshores el mateix propietari va carregar les vaques fa prop d'un mes i se les va emportar a una altra zona del Pirineu per pasturar.

Per contra, Rufach ha lamentat l'actitud de la CHE en tot l'afer ja que sempre que ha trucat per queixar-se de la problemàtica l'han acusat ''d'exagerar'' la situació i li van negar que ''les vaques portessin problemes''. Així mateix, segons l'alcaldessa la CHE no ha admès en cap moment que les tanques elèctriques no funcionessin i per la qual cosa, davant tantes evasives, van decidir deixar de parlar amb l'organisme estatal per fer-ho amb el Departament d'Agricultura que és qui finalment ha solucionat el conflicte.

Per la seva part, un dels pagesos afectats, Josep Salse, ha assegurat que ara finalment ja poden ''respirar tranquils'' pels seus sembrats ja que tot i que les vaques encara no haurien causat grans mals a la collita, si haguessin continuat envaint finques durant un mes i mig més s'haurien pogut produir importants pèrdues. Salse espera que la retirada de les vaques no sigui temporal i alerta que si les tornen a portar a la primavera, tal com va passar l'any passat, els animals sí que provocaran desperfectes al cereal, perquè llavors ja estarà crescut i a punt per ser collit.

En aquest sentit, Rufach també s'ha mostrat preocupada per un retorn de les vaques ja que la CHE ''sempre ha mostrat interès per tenir animals pasturant pels seus terrenys''. És per això que ha demanat que si a la primavera les volen tornar a portar, ho facin amb les mesures adequades perquè els animals no acabin fent mal als propietaris de finques privades.


Comentaris

envia el comentari