Catalunya Diari

Serret apunta que l'incendi de Vallbona s'hauria originat en unes soques enterrades d'una rompuda de fa més de vint anys

Serret apunta que l'incendi de Vallbona s'hauria originat en unes soques enterrades d'una rompuda de fa més de vint anys| Text i fotos: ACN

La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha explicat que, tot i que segueixen treballant per esbrinar les causes de l'incendi de Vallbona de les Monges, fins ara la investigació apunta que el foc s'ha originat en una zona on hi havia unes soques enterrades d'una rompuda de fa més de vint anys.

És tracta d'una zona situada a un dels extrems de la zona afectada per l'incendi del juny. Segons ha explicat Serret, les soques, a l'estar enterrades, han seguit cremant per sota des de la nit de Sant Joan però el foc no es visibilitzava a l'exterior, ni tan sols amb fum, fins que va sortir aquest dimarts, per un arbre que tenia la copa verda i semblava un arbre sa. "Res feia indicar que hi hagués un foc latent que, unit als 30 graus de temperatura, al 30% d'humitat i a una velocitat del vent de 30 quilòmetres per hora, ha fet que es revifés el foc, sense que ningú ho pogués detectar", ha lamentat. El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès aquesta matinada nou persones amb símptomes de picor als ulls a causa de la fumera.

La consellera ha agraït la feina feta tant als professionals com als voluntaris i veïns que han ajudat la nit d'aquest dimarts a intentar controlar l'incendi. Tot i que s'estan acabant de fer les valoracions, Serret ha avançat que els cultius afectats són rostolls perquè ja s'havia fet la sega. A més assegura que no hi ha constància que els animals de les granges més properes hagin patit danys. Les hectàrees forestals, en canvi, sí que han quedat afectades i s'estudiarà quina fusta es pot aprofitar.

L'incendi, que s'ha iniciat a Vallbona de les Monges i que ha afectat principalment el terme municipal de Nalec i també a Ciutadilla i Rocafort de Vallbona, a Sant Martí de Riucorb, ha quedat estabilitzat a les 08.10 hores d'aquest dimecres al matí. En aquests moments remullen tot el perímetre afectat pel foc 55 dotacions terrestres i 3 mitjans aeris; en nombrosos punts encara hi ha fumaroles i punts calents. Segons els Bombers no hi ha hagut cap represa. L'incendi, segons el Cos d'Agents Rurals, ha afectat un perímetre de 789,69 hectàrees. Al llarg de la matinada, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès a la zona nou persones amb símptomes de picor als ulls per causa de la fumera. No ha calgut, però, evacuar ningú a cap centre sanitari. El SEM hi ha treballat amb 3 ambulàncies i 2 comandaments.


Comentaris

envia el comentari