Catalunya Diari

Serret llença un missatge de mà estesa als productors de fruita i diu que està disposada a estudiar totes les demandes

Serret llença un missatge de mà estesa als productors de fruita i diu que està disposada a estudiar totes les demandes| Text i fotos: ACN

Missatge de mà estesa de la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, als pagesos de Lleida després de la gran tractorada que divendres va col·lapsar el centre de la capital del Segrià per reclamar preus justos per a la fruita dolça.

Des d'Algerri, a la Noguera, Serret s'ha compromès a atendre les seves demandes a la reunió de la taula sectorial que es farà aquest dimarts. Els pagesos asseguren que no podran aguantar una tercera campanya venent la fruita per sota del cost de producció. Segons Serret, el Departament ja ha parlat amb el Ministeri perquè traslladi a Brussel·les les demandes dels productors, com la millora del sistema de retirada de quilos del mercat per evitar que els preus s'ensorrin. Els agricultors també exigeixen mecanismes per evitar la posició dominant de la gran distribució. De moment, la consellera està disposada a parlar de tot. D'altra banda, Serret també s'ha mostrat convençuda que es trobarà l'estratègia per fer compatible la ramaderia extensiva amb la preservació de l'ós al Pirineu, que els danys siguin mínims i que estiguin ben compensats. Divendres desenes de ramaders es van concentrar a Vielha per rebutjar nous alliberaments de plantígrads com el previst al Pallars Sobirà i per denunciar el que consideren una gestió ineficaç dels danys provocats per la fauna salvatge.

Serret ha recordat que "aquesta setmana el pagesos tindran l'oportunitat de traslladar directament les seves demandes al nostre Departament i "nosaltres els diem que estem disposats a escoltar-los". La consellera ha explicat que ja han parlat amb el Ministeri d'Agricultura perquè "traslladi a la Unió Europea la necessitat que s'articulin totes les mesures de mercat" i alhora estem treballant també amb el propi sector per promocionar el consum de fruita, "com el programa de consum de fruita a les escoles". "A partir d'aquí tot el que puguem fer de més a més ho estudiarem i en la mesura que sigui possible ho intentarem tirar endavant tot", ha afirmat.

Preguntada sobre la reivindicació dels agricultors de posar fre al que consideren "abusos" de la gran distribució, Serret ha assenyalat dues actuacions claus "per equilibrar i donar més transparència a la cadena de valor". Per una banda, ha instat els productors a millorar l'organització de la seva pròpia estructura a través de plataformes fortes "perquè tinguin més pes en la cadena". També s'ha compromès a "posar totes les eines d'observatoris de preus per aportar transparència i que les relacions siguin equilibrades i justes".

La consellera d'Agricultura també ha insistit que s'està treballant amb "estratègies compartides" per promocionar el consum, ja sigui de la fruita però també d'altres productes que passen per situacions delicades com el conill.

La ramaderia extensiva de muntanya, activitat "bàsica i estratègica"
Meritxell Serret s'ha referit també al malestar dels ramaders pirinencs pels danys que la fauna salvatge causa als seus ramats. Respecte el programa de reintroducció de l'ós, la consellera ha recordat que és competència del Departament de Territori i Sostenibilitat, però ha afegit que "des del Departament d'Agricultura també en som sensibles, el que tenim molt clar és que necessitem mantenir la ramaderia extensiva a les zones del Pirineu, és una activitat bàsica i estratègica per a la sostenibilitat del medi mateix". En aquest sentit, ha assegurat que "estem segurs que trobarem aquelles estratègies que ens ajudin a què hi hagi una correcta convivència i que els danys que pugui provocar l'ós siguin mínims i estiguin ben compensats".

Sobre la petició dels ramaders de crear la figura del pastor d'óssos o 'osser' per evitar atacs al bestiar, Serret ha dit que "estic convençuda que es tindran en compte totes les demandes i en la mesura que siguin adequades i estiguin ben dimensionades se'ls podrà donar sortida".


Comentaris

envia el comentari