Catalunya Diari

Situació complicada a la Vall d'Aran al desbordar-se els rius

Situació complicada a la Vall d'Aran al desbordar-se els rius| Laura Biela - Fotografia: Ajuntament de Vielha e Mijaran / Belen Martimpe

Els veïns cada cop estan més preocupats i neguitosos

Fins al moment, a causa del desbordaments dels rius Garona, Noguera Cardós i Noguera Pallaresa s'han hagut d'evacuar unes 200 persones de Tredós, Arties, Bossost i Mijaran, una cinquantena de veïns de Vielha i una desena de campistes. A més, el subministrament de gas està tallat a Les i hi ha 4.400 abonats sense llum a tota la comarca.

La gran quantitat d'aigua que inunda els municipis s'ha endut ja dos cases i diversos ponts de la comarca. A Alins la situació és d'extrem risc de desbordament i a Àreu, nucli al nord d'Alins, s'ha desbordat. A Llavorsí, es troba aïllat el nucli d’Aidí-Llavorsí, on hi ha unes 10 persones aïllades però en bon estat. No hi ha coneixement de persones ferides.A més, la Creu Roja de Catalunya té 100 llits preparats a Sort per si cal acollir més població.

És per aquest motiu, que des de la Conselleria s'han reunit amb tots els alcaldes de la zona afectada per demanar-los que evacuïn a totes aquelles persones que estan a prop de les lleres del riu. En aquest sentit, se'ls demana que "a poder ser, es quedin a dins del mateix municipi", explica el conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler. Així mateix, també demanen a la població que evitin desplaçaments que no siguin extremadament necessaris, que qualsevol emergència es comuniqui al 112 i que es faci un ús restrictiu del telèfon mòbil per no saturar la xarxa i prioritzar l’ús de la telefonia fixa a trucades imprescindibles.

Carreteres tallades

El Servei Català de Trànsit informa de les afectacions següents:- N-141: tallada entre Bossòst (N-230) i la frontera francesa (Bossòst).


- C-13: tallada entre la Guingueta i Esterri. Està afectada per l’aigua i es recomana no circular-hi.


- N-230: tallada des de Vielha a la frontera francesa (N-125) a Vielha e Mijaran.


- C-147: tallada des d’Esterri a Alòs d’Isil (Esterri d’Àneu).


- C-28: tallada de Vielha a Arties (Naut Aran).El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT ha estat fent trucades per avisar de la situació els càmpings que podrien estar més afectats per les crescudes de la Garona i Noguera Pallaresa com són:
- Prado Verde: no hi ha persones afectades. Hi ha dos metres d’aigua al càmping, que han arrossegat 5 caravanes. Però cap persona afectada.
- Verneda 10 persones desallotjades: 5 les han portat fins a les seves cases i 5 a un hotel del poble de Pont d’Arròs. Hi ha afectació al terreny del càmping.
- Era Yerla: Poca afectació material. El càmping està tancat.
- La Presalla: Sense afectació.
- Forcanada: Està tancat, no hi ha campistes, però s’han produït afectacions materials.
- Nou Camping: Cap afectació
- Vall Àneu: no hi ha gent al càmping

Els centres educatius de Vielha estan tancats i el transport escolar de tota la Vall d’Aran s’ha suspès. Al Pallars Sobirà hi ha 19 rutes escolars anul·lades i 207 alumnes afectats als centres de Ribera de Cardós, Esterri, Llavorsí, Alins, Tavascan i la ruta de Tavascan a Sort. A la part nord de la Noguera Pallaresa s’avançarà la tornada dels nens a casa des de les escoles. En relació al nombre de centres i alumnes afectats a la Vall d’Aran:
- Número d'alumnes de primària: 802
- Número de centres de primària: 8
- Número d'alumnes en instituts: 544
- Número de centres d'instituts: 2


Comentaris

envia el comentari