Catalunya Diari

Tàrrega amplia la programació de la Festa Major de Maig fins a la setantena d’actes

Tàrrega amplia la programació de la Festa Major de Maig fins a la setantena d’actes| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Tàrrega

 

Tàrrega ampliarà la programació de la Festa Major de Maig fins a una setantena d’actes durant cinc dies, del 10 al 14 de maig, sumant una jornada més en relació a l’any passat. Això és possible malgrat mantenir la mitjana de pressupost per dia de l’edició anterior (quan ja llavors es retallà un 30%) i sumant a l’esforç de la Regidoria de Cultura les aportacions del teixit associatiu local en diferents vessants: folklore, esports, patrimoni històric, aplecs i trobades.

La cultura popular i la difusió dels símbols identificadors de la ciutat centraran altre cop una celebració amb què s’honra les Santes Espines i la Mare de Déu de l’Alba, els patrons locals. El pregó d’enguany anirà a càrrec de l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté. Serà aquest divendres, 10 de maig, a les 20.00 hores, a la  Casa Consistorial. Solé i Sabaté és director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i fou el primer director del Museu d’Història de Catalunya entre els anys 1996 i 2000. S’ha especialitzat en la recerca sobre la Guerra Civil i la postguerra. Col—·labora de forma habitual en diferents mitjans de comunicació.
 
Refermar els símbols locals 
La cultura popular guanya més força any rere any. Aquest cop, de la mà de l’Associació Guixanet, es recupera la Processó de les Santes Espines i el Ball de Cavallets Moros i Cristians. També s’espera una trentena de colles a la 26a Trobada de Gegants i Capgrossos. A més, revalidant la fórmula d’èxit dels anys anteriors, entitats com Agrat i l’Agrupament Escolta han optat per invertir esforços en la descoberta del patrimoni històric de Tàrrega. Es repeteixen així les visites al campanar de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba i al pou del gel alhora que se n’incorporen a la torre carlina i l’ermita del Parc de Sant Eloi i a l’antiga adoberia del Molí del Codina, recentment museïtzada. El Museu de la Mecanització Agrària J. Trepat també oferirà visites aquests dies de Festa Major. L’accent targarí també queda palès en l’apartat musical amb les actuacions de bandes locals com Lexu’s o La Terrasseta de Preixens. 
 
Firacóc 2013
Els dies 11 i 12 de maig, en el marc de la Festa Major, tindrà lloc la Firacóc 2013, l’aparador gastronòmic de la Festa Major de Maig de Tàrrega, que aplegarà 23 expositors que posaran a l’abast del públic un ampli ventall de varietats de coca de recapte i d’altres productes de fleca. Estarà ubicada a l’Espai MerCAT i a la plaça de les Nacions sense Estat.
 
Els visitants tindran l’oportunitat d’adquirir-hi els cócs més clàssics (escalivada, carabassó, samfaina, arengada,...) junt amb noves receptes innovadores. Com ja és costum, també s’hi podran trobar altres exponents de fleca com coca, panadons, orelletes, bunyols o rosquilles, conjugant el dolç i el salat. Al·licients per al paladar que compartiran espai amb altres atractius com formatges i embotits. Els paradistes procediran de Tàrrega, Bellpuig, Balaguer, Mollerussa, Tremp, Viella, Bellcaire, Rubinat o Artesa de Lleida entre altres localitats. 
 
En l’apartat de gastronomies convidades es podran degustar com a novetat les típiques coques de figa de Santa Bàrbara (Montsià) a més de sobrassades i ensaïmades de les Illes Balears. I després de l’èxit d’anteriors edicions, la Firacóc inclourà de nou els tradicionals tallers de fleca adreçats als infants, iniciant-los en les virtuts de l’alimentació autòctona. No hi faltarà la tarda del diumenge el 26è Aplec del Cóc de la Coordinadora de Moviments Juvenils, amb la venda del cóc genuïnament targarí per degustar durant el ball de festa a la plaça de les Nacions sense Estat. La Firacóc 2013 compta amb el suport del Gremi de Forners de les Terres de Lleida. L'entrada és gratuïta.


Comentaris

envia el comentari