Catalunya Diari

Tàrrega inicia la darrera fase d'adequació de l'antic pou del gel per fer-lo visitable

Tàrrega inicia la darrera fase d'adequació de l'antic pou del gel per fer-lo visitable| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Tàrrega

 

L'Ajuntament de Tàrrega iniciarà aquesta setmana la darrera fase d'adequació de l'antic pou del gel de la població per fer visitable aquest vestigi arquitectònic, documentat des del segle XVII. Les tasques, dutes a terme a través del Museu Comarcal de l'Urgell, tenen un doble objectiu: realitzar excavacions arqueològiques a l'interior de l'estructura i culminar el procés per fer accessible al públic aquest conjunt històric. 

Pel que fa a la intervenció arqueològica, s'excavarà el fons del pou per deixar a la vista el terra original de l'estructura, actualment cobert per sediments d'èpoques recents. També s'actuarà en un tram del passadís, l'entrada original del pou i en la coberta superior.
 
Els treballs els duran a terme l'empresa d'arqueologia preventiva Iltirta, que també ja s'encarregà de l'anterior intervenció al pou del gel l'any 2013. Quant a l'adequació és previst d'instal·lar una escala metàl·lica fixada a l'interior del pou, que permetrà una accessibilitat més còmoda i segura per a tot tipus de públic incloent infants i persones amb discapacitat o d'edat avançada. Alhora es retirarà l'actual escala provisional.
 
El consistori també col·locarà focus de llum i plafons interpretatius. Tot plegat, coordinat des de les regidories de Cultura i Urbanisme, s'enllestirà abans de finalitzar l'any i suposarà la culminació del procés de museïtzació del pou del gel.
 
El pou del gel de Tàrrega té 8 metres de diàmetre i 12 metres d'alçada. Es tracta d'un antic dipòsit on es guardava el glaç destinat a la conservació d'aliments, la refrigeració de begudes i usos terapèutics. Les restes, en molt bon estat de conservació, són de titularitat municipal.
 
La Regidoria de Cultura ha esmerçat esforços els darrers anys per condicionar el pou del gel i el seu entorn, al marge nord-est del castell medieval de la població. Així, ja s'ha arranjat la zona d'accés des dels carrers del Pou del Gel i Mur del Castell aixecant un tancament de pedra vista que servirà d'espai de recepció per als visitants. Val a dir que el pou del gel ja s'ha obert al públic en dues ocasions puntuals en el marc de la Festa Major de Maig gràcies a una iniciativa de l'Agrupament Escolta i l'Associació Agrat. Voluntaris d'ambdues entitats van col·laborar l'any 2012 a netejar l'entorn i l'interior de l'estructura. La dignificació del pou del gel s'emmarca dins el projecte de millora de l'entorn del castell i de potenciació dels atractius turístics del nucli antic de la capital de l'Urgell.


Comentaris

envia el comentari