Catalunya Diari

Tàrrega posa en valor l’art urbà amb el nou projecte cultural 'Streetrrg'

Tàrrega posa en valor l’art urbà amb el nou projecte cultural 'Streetrrg'| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Tàrrega

 

L’Ajuntament de Tàrrega impulsa una innovadora proposta cultural dedicada a promocionar l’art urbà de la ciutat. Sota el títol d’'Strretrrg', la Regidoria de Cultura vol donar a conèixer i posar en valor aquelles manifestacions artístiques ornamentals que, per diversos motius i circumstàncies, avui es troben als carrers i places de la localitat formant part del paisatge urbà. 

Els eixos de l’'Streetrrg' seran escultures, intervencions, grafits i postgrafits, o sigui, tots aquells elements creats amb la intenció d’embellir l’entorn urbà. L’'Streetrrg' fixarà la mirada tant en exponents ja existents com en la creació de noves obres plàstiques, prioritzant el muralisme artístic executat amb la tècnica del grafit. Alhora es preveu restaurar algunes escultures per revaloritzar aquest significatiu patrimoni, que quedarà catalogat.
 
El gruix dels actes de l’'Streetrrg' se succeirà durant el mes d’abril, amb accions, exposicions, publicacions... Tot plegat anirà precedit durant els mesos de febrer i març per la restauració d’escultures i la realització de tres grans murals, dos dels quals inspirats en personalitats targarines. Seran obres gràfiques basades en la tècnica del grafit a càrrec dels artistes catalans Sergio Hidalgo Paredes (conegut internacionalment com a Sixe Paredes), Javier Morillas 'Snap' i Josep Rodríguez 'Tope'.
 
L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha afirmat que aquesta iniciativa “evoca la desapareguda Fira de l’Escultura al Carrer que se celebrà a la ciutat els anys 80, un llegat que hem de conservar”. Per la seva part, el gerent de Cultura, Pau Llacuna, ha destacat l’aposta del municipi per l’art contemporani i “perquè els carrers i places esdevinguin museus a l’aire lliure, perquè la gent passegi i vegi”.
 
Sixe Paredes deixa empremta a l’Espai MerCAT
L’artista barceloní Sixe Paredes, qui ha pintat a la Tate Modern Gallery de Londres o a la Biennal d’Art Urbà de Moscú, ha donat ja el tret de sortida a la primera edició de l’'Streetrrg' amb la plasmació d’un mural en una de les façanes de l’Espai MerCAT, equipament cultural de la ciutat. Sixe Paredes ha composat un grafit abstracte de formes geomètriques, “inspirat en cultures primigènies” i que esdevindrà el punt de llibre de la Biblioteca Comarcal de Tàrrega al proper Sant Jordi. La capital de l’Urgell incorpora així al seu patrimoni una obra de 30 m2 de Sixe Paredes, un dels artistes amb més projecció quant a art urbà es refereix.
 
Per la seva banda, Javier Morillas 'Snap', també nascut a Barcelona si bé resideix a Tàrrega de fa anys, serà l’encarregat de plasmar un mural de gran format dedicat a l’escriptor segarrenc Manuel de Pedrolo (1918-1990), coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort. D’aquesta forma, Tàrrega rendirà tribut a Pedrolo, qui residí a la ciutat durant molts anys de la seva vida. El grafit cobrarà vida a la paret d’un immoble situat a la cantonada de les avingudes de Catalunya i Balaguer, un punt ben visible i força transitat. Javier Morillas té el seu taller al viver d’empreses de Cal Trepat i fou l’artífex de la marca TRRG que identifica actualment la ciutat de Tàrrega.
 
Finalment, Josep Rodríguez 'Tope' immortalitzarà la figura del músic targarí Ramon Carnicer (1789-1855) en un altre mural a la confluència dels carrers Capellans i Sant Joan,  just a pocs metres de la casa on va néixer el compositor. Tope, natural de Terrassa i també resident a Tàrrega, dissenya i pinta tatuatges professionalment a més de decorar amb grafit comerços de particulars. Val a dir que 'Snap' i 'Tope' van ser pioners del grafit a Tàrrega a principis de la dècada passada dins el col·lectiu anomenat 'La Reserva'. De fet, són els seus dos únics membres que romanen en actiu. Tots dos han estudiat gràfica publicitària i han participat, en grup i individualment, a la Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals que es convoca cada desembre a Tàrrega a més d’exposar a la Sala Marsà de la ciutat.


Comentaris

envia el comentari