Catalunya Diari

Territori i Sostenibilitat adjudica per 3,4 milions la col·locació de noves paraallaus a la C-28 al Pallars Sobirà

Territori i Sostenibilitat adjudica per 3,4 milions la col·locació de noves paraallaus a la C-28 al Pallars Sobirà| ACN - Fotografia: Generalitat de Catalunya

 

El departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat les obres de col·locació de noves barreres paraallaus a la C-28 a la comarca del Pallars Sobirà. Els treballs suposaran una inversió d'uns 3,4 milions d'euros i començaran la primavera vinent, amb un termini d'execució de vuit mesos. 

L'actuació pretén minimitzar l'afectació derivada de les particularitats climàtiques d'aquesta àrea de muntanya, on es produeixen periòdicament allaus de neu a la carretera que afecten el trànsit. En el cas de la C-28, aquestes allaus sovint comporten el tancament del Port de la Bonaigua. Les obres que ara s'impulsen pretenen millorar l'accessibilitat al sector de la Peülla i el cap del Port.
 
En els últims anys, el departament de Territori i Sostenibilitat ha actuat en diversos punts de la C-28 per reduir les afectacions, mitjançant la construcció de barreres paraallaus en les vessants que aboquen la neu sobre la carretera. Aquesta nova actuació se centra, concretament, a l'àrea del Cap de Comials, que incideix sobre un tram de la carretera C-28 on se situa la variant dels Avets, al terme municipal d'Alt Àneu. Aquí es col·locaran fins a cinc zones de paraallaus, amb barreres de quatre metres d'alçada, al llarg de 2,1 quilòmetres en total. Les barreres antiallaus estan homologades per l'Institut Federal per a l'estudi de neus i allaus (WSL-FNP, ubicat a Davos, Suïssa), l'organisme de referència en la matèria.
 
Així, es col·locaran paraallaus en diverses fileres lineals separades uns vint metres entre si, resseguint la línia del pendent, ancorades al terreny. Per optimitzar els resultats es tindran en compte factors com la línia de desencadenament d'allaus, la direcció de la pressió de la neu, l'extensió lateral de les barreres i si aquesta disposició és contínua o fragmentada. Els panells de les barreres seran transportats amb helicòpter a la seva posició en la vessant.


Comentaris

envia el comentari