Catalunya Diari

Troben dos arpons de pesca de fa 15.000 anys en un jaciment d'Alòs de Balaguer

Troben dos arpons de pesca de fa 15.000 anys en un jaciment d'Alòs de Balaguer| Text i fotos: ACN

 

Un equip de prehistoriadors del Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la Universitat de Barcelona (UB) ha trobat dos arpons de banya cérvol de fa 15.000 anys elaborats durant l'època del Paleolític superior com a eines per a la pesca, durant la campanya d'excavacions arqueològiques del mes de juliol d'enguany al jaciment de la Cova del Parco a Alòs de Balaguer, a la Noguera. 

A Catalunya fins ara només s'havien trobat arpons d'aquestes característiques en un jaciment a Serinyà, en recerques de finals del segle XIX i principis del XX. Aquest és el primer cop que aquestes eines de pesca es troben en una excavació científica metòdica. Els arpons, que corresponen al període magdalenià (16.000-11.000 a.C.), són els primers que es troben a Catalunya en un estrat datat d'una excavació, junt amb altres troballes d'ossos animals, llars de foc i diverses eines de pedra, d'os i de banya com punxons o agulles de cosir
 
Es tracta d'uns arpons de tipus arcaic, amb petites dents laterals. Més endavant es van elaborar arpons amb dues fileres de dents, però els del jaciment de la Cova del Parco són dels més arcaics que es coneixen. S'han detectat aquest tipus d'arpons a jaciments del Cantàbric, País Valencià, Múrcia i Andalusia, però es tracta d'exemplars escassos i excepcionals. La troballa d'aquestes eines per a la peca a la cova concorda amb la ubicació del jaciment prop d'un riu i són un exemple dels innovadors coneixements dels pobladors del jaciment.
 
El SERP excava en el jaciment de la Cova del Parco des del 1987, de fet enguany es commemora el 30è aniversari de les primeres excavacions. L'equip de la Cova del Parco ha recuperat altres elements significatius al llarg d'aquest temps com agulles de cosir d'ós i diversos penjolls fets amb cargolins marins. Els treballs, dirigits pels professors Xavier Mangado Llach i Josep Maria Fullola Pericot (UB) i la investigadora Marta Sánchez de la Torre (actualment a la Universitat de Bordeus), tots ells membres del SERP, estan integrats en el Projecte Quadriennal de Recerca titulat 'La conca mitja i alta del Segre durant la Prehistòria', compten amb el permís administratiu i l'aval econòmic del Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat, el Ministeri de Cultura i l'Ajuntament d'Alòs de Balaguer.


Comentaris

envia el comentari